Petteri Sihvonen ilahtui SM-liigan päätöksestä, päättäjien suuntaan painava vaatimus – "Sitä ei enää kestä"

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avaa muutosten aikataulua 1:21
Näin SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi muutosten aikataulua mediatapahtumassa 27. kesäkuuta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen otti ilolla vastaan SM-liigan päätöksen hyväksyä sittenkin lisenssihakemuksia jo kaudelle 2024-25.

SM-liiga kertoi keskiviikkona, että se ottaakin kaudelle 2024-25 lisenssihakemuksia, vaikka vielä kesällä ilmoittikin toisin. SM-liiga kertoi tiedotteessaan, että liigan strateginen tulevaisuustyö on aikataulun edellä, joten lokakuussa on tarkoitus tehdä jo suuntaa antavia, mutta merkittäviä päätöksiä.

Petteri Sihvonen arvelee, että SM-liigan äkillinen mielenmuutos johtuu viime aikoina Kiekko-Espoon ja Jokereiden aiheuttamasta kiinnostuksesta ja sitä kautta syntyneestä julkisesta paineesta.

– Niin siinä on käynyt. Se, miten näkyvästi ja tietyllä tapaa menestyksekkäästi Kiekko-Espoo ja Jokerit ovat nyt toimineet. Monesti tämmöiset prosessit saavat vauhtia jostain. Hyvä, että prosessia on nopeutettu, Sihvonen perkaa.

– Kiekko-Espoohon pystyttiin ensin suhtautumaan vähän ylenkatseella, mutta Jokerit liittyi tuohon ja nyt oli vielä huikeat avausottelut (Mestiksessä). Ymmärrys kasvoi siitä, että ennemmin tai myöhemmin ne on nostettava.

SM-liiga on venkoillut lisenssijärjestelmän kanssa viime syksystä lähtien, jolloin se veti oven kiinni lisenssihakemuksilta ensimmäisen kerran. Kesällä SM-liiga toisti temppunsa ja sulki mahdollisuuden kauden 2024-25 lisenssihakemuksiin. Nyt päätös kuitenkin pyörrettiin.

Vaikka SM-liigan toimintaa voisikin kritisoida, haluaa Sihvonen keskittyä enemmän nykyhetkeen ja nyt tehtyyn päätökseen.

– Ihan puhtaita papereita SM-liiga ei näytä prosessista saavan, mutta nyt ei ole ilkkumisen aika. On yhteisen suomalaisen jääkiekkoilun edun ajamisen paikka ja aika. 

– Olen todella iloinen. Jo tuosta edistysaskeleesta voi kiittää SM-liigaa – on se tehty pakon alla, harkiten tai vapaaehtoisesti. Yhtä kaikki tämä on hieno homma. Lopputulos on kaikkein tärkein, Sihvonen myhäilee.

Kiekko-Espoo on jo pitkään kertonut julkisesti tavoitteestaan pelata SM-liigassa ensi kaudella. Se on pitäytynyt tavoitteessaan, vaikka SM-liiga löikin kesällä muutamaksi kuukausiksi oven nenän edestä kiinni. Nyt seuran tavoite liigakiekkoilusta voi hyvinkin toteutua.

– Merkit viittaavat siihen, että Kiekko-Espoo jättää hakemuksen. On mielenkiintoista nähdä, miten se prosessi menee. Täytyy uskoa, että se menee oikeudenmukaisesti. Jos Espoolla on lyödä taloudelliset rätingit pöytään, Espoo noussee SM-liigan jo ensi kauden alussa, Sihvonen pohtii.

Sihvonen arvelee, että pitkään käymistilassa ollutta prosessia on voinut vauhdittaa myös Kiekko-Espoon mahdolliset jatkotoimenpiteet, mikäli heidän lisenssihakemuksensa olisi evätty.

– Saattaa olla se, että Kiekko-Espoo on mahdollisesti lyönyt kovan kovaa vastaan ja kertonut, että katsotaan virallisempien instituutioiden kautta, että onko SM-liigalla oikeus olla ottamatta liigahakemuksia. Ehkä SM-liigassa on tutkittu ja tajuttu, ettei se ole mahdollista. 

– Mutta nyt on tullut selvästi kova kovaa vastaan, ettei ole ollut vaihtoehtoa. Tämä on minun villi arvaukseni, että Espoo on ilmoittanut, että nyt tämä katsotaan kovimman kautta.

SM-liigan hallitus järjestää 12. lokakuuta yhtiökokouksen, jossa tehdään ensimmäisiä konkreettisia suuntaviivoja SM-liigan tulevasta sarjamallista. Sihvonen toivoo prosessin edetessä SM-liigalta vain yhtä asiaa.

– Toivon, ettei tässä ole vielä yhtä vedätystä. Sitä ei Heikki Hiltusen piikki enää kestä puheenjohtajana. Vaadin rehellisyyttä ja avoimuutta. Se on tie tästä eteenpäin. Prosessi on tähän asti ollut hähmäinen, Sihvonen korostaa.

Lue myös:

    Uusimmat