Petteri Orpon kolumni: Yli puoli miljoonaa työtöntä ja konkurssiaalto on estettävä – ei anneta 2020-luvusta tulla menetettyä vuosikymmentä

Olen viime viikkoina ollut tiiviisti yhteydessä turkulaisen ravintolayrittäjän kanssa, jonka yritystoiminnan koronavirus on romahduttanut täysin. Mahdollisuus ruuan ulosmyyntiin on laiha lohtu. Yrittäjä on joutunut laittamaan ravintolansa kiinni ja lomauttamaan lähes kaikki sata työntekijäänsä. Lukemattomat muutkin yritykset ja yksinyrittäjät kautta maan ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle koronaviruksen takia, kirjoittaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nettikolumnissaan.

Koronavirus on tappava ja vaarallinen tauti. Hallitus on toiminut oikein asettaessaan tiukkoja rajoituksia ihmisten fyysisten kontaktien välttämiseksi. Rajoituksilla voidaan pelastaa tuhansia ihmishenkiä, eikä mikään ole niin tärkeää kuin ihmiselämän varjeleminen.

Samalla kun rajoituksia asetetaan, on tärkeää, että teemme kaikkemme työpaikkojen ja ihmisten toimeentulon eteen. Tiukat rajoitustoimet niin Suomessa kuin maailmalla ovat ajaneet talouden syöksykierteeseen.

Suomessa yt-neuvottelujen piirissä on jo yli 200 000 työntekijää. Lomautusuhan alla olevien määrä on tätäkin suurempi. Nämä lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi, jos riittäviä toimia ei tehdä. Se on valtava inhimillinen ja taloudellinen katastrofi sadoille tuhansille perheille.

Jo nyt olemme nähneet ensimmäisiä pahoja signaaleja konkursseista. Kassavirran hupeneminen lähes kokonaan on aiheuttanut monille yrittäjille ylitsepääsemättömiä tilanteita. Kun kassa on tyhjä, laskut, palkat ja vuokrat jäävät maksamatta monilta terveiltäkin yrityksiltä.

Taloudesta on pidettävä hyvinä aikoina huolta, jotta silloin kun on vaikeaa, voidaan toimia. Nyt on se aika, jolloin ei tule katsoa kamreerin ottein valtionvelan kehitystä, vaan tehdä kaikki tarvittava, jotta iskua talouteen, yrityksiin ja ihmisten työpaikkoihin saadaan pehmennettyä.

Kokoomus on ehdottanut tukun toimia, joilla voitaisiin helpottaa työllistävien yritysten tilannetta ja kassakriisiä. Olemme muun muassa esittäneet, että työantajamaksut siirrettäisiin määräajaksi valtiolle ja alkuvuoden arvonlisäverot palautettaisiin yrityksille. Niille, joihin kriisi kaikista pahiten osuu, tulisi myöntää suoraa rahallista tukea.

Meidän on pystyttävä luomaan näkymää myös kriisin yli. Tällä hetkellä näyttää siltä, että rajoitustoimet eivät ole muutamassa viikossa ohi, vaan puhutaan pikemminkin kuukausista. Jos nyt ei tehdä tarpeeksi, kaikista vakavaraisimmatkin yritykset ovat vaikeuksissa ennen kesää, jolloin rajoituksia toivottavasti päästään purkamaan. 

Pahimmillaan edessämme on valtava talouskriisi, jossa työttömäksi joutuu yli puoli miljoonaa ihmistä ja konkurssiaalto pyyhkäisee valtavan määrän yrityksiä pois kartalta. Maan uudelleenrakentaminen tällaisen katastrofin jäljiltä olisi pitkä ja kivinen tie.

Terveyden puolesta ei tule ottaa hallitsemattomia riskejä. Suomalaisten mummot ja vaarit eivät ole myytävänä talouden turvaamiseksi. On kuitenkin sanottava ääneen se, että talouden romahdus tuottaa äärimmäisen ikäviä vaikutuksia ihmisten terveydelle, toimeentulolle ja jaksamiselle. Siksi valtiolta nyt vaaditaan poikkeuksellisia toimia työpaikkojen, yritysten ja ihmisten toimeentulon turvaamiseksi.

Turkulaisella ravintolayrittäjällä on huoli niin lomautettujen työntekijöidensä tilanteesta kuin yrityksen edelleen juoksevien menojen hoitamisesta. Vakuutusyhtiöltä korvauksen saaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Meidän täytyy kyetä tarjoamaan hänelle ja muille vastaavassa tilanteessa oleville yrittäjille konkreettista apua, joka auttaa heidät vaikean tilanteen yli. Niin myös lomautetuilla työntekijöillä olisi työ, johon palata.

Ei anneta 2020-luvusta tulla menetettyä vuosikymmentä. Suomalainen työ, hyvinvointi ja yrittäjyys on pelastettava. Toimia työpaikkojen ja yritysten puolesta tarvitaan paljon ja pian.

Lue myös:

    Uusimmat