Sisäministeri Ohisalon kolumni: Kriisin jälkeen on rakennettava hiilineutraali hyvinvointivaltio – vappuliputus kunnioittaa koronan vastaisen työn sankareita

Koronakriisin hoidossa katseen on oltava samaan aikaan lähellä ja kaukana. Epidemiatilanteessa tehdään ratkaisuja terveyden turvaamiseksi ja ihmisten suojaamiseksi konkurssiaallolta. Samalla edessämme on valinta, miten uudelleenrakennamme ja nostamme Suomen takaisin jaloilleen, kirjoittaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) MTV Uutisten kolumnissa.

Rajoitustoimilla on suojeltu ikäihmisiä, riskiryhmiin kuuluvia ja meitä kaikkia.

Samaan aikaan poikkeusolot ovat ajaneet ahtaalle esimerkiksi ravintolat, kahvilat ja kampaamot – pienyrittäjät, joiden tulot ovat romahtaneet, vaikka aiemmin toiminta on ollut kestävällä pohjalla. Lähes puoli miljoonaa suomalaista on yt-neuvottelujen piirissä. 

Valtio on jo ryhtynyt laajoihin tukitoimiin. Tukia on kehitettävä ja pidettävä huoli, että tuet kohdentuvat oikein niitä tarvitseville ja konkurssiaalloilta vältytään. On selvää, että koronatuet eivät kuulu veroparatiiseja käyttäville tai tuet runsaina osinkoina jakaville yrityksille.

Kun rajoitustoimia päästään purkamaan ja siirrymme asteittain kohti normaalia, Suomi pitää rakentaa uudelleen. Me olemme jo koronakriisin yhteydessä osoittaneet, että pystymme yhteiskuntana päättäväisiin toimiin. Samaan on pystyttävä myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Vaikka koronaan liittyvät matkustusrajoitukset ja talouden hidastuminen ovat leikanneet ilmastopäästöjä ja puhdistaneet kaupunkien ilmaa, ei muutos ole ollut kestävällä pohjalla.

Tarvitsemme vihreää elvytystä

Nyt on oikea aika rakentaa hiilineutraalia hyvinvointivaltiota. Elvytystoimet voivat nostaa ihmisiä pois taloudellisesta ahdingosta ja auttaa meitä torjumaan ilmastokriisiä.

Kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi on olemassa lukuisia keinoja, joista mainittakoon raidekorjaushankkeet, joukkoliikenteen kehittäminen sekä kävelyn ja pyöräilyn edistäminen. Näillä keinoilla arjesta tulee meille sujuvampaa ja Suomen ilmastopäästöt pienenevät.

Esimerkiksi energiaremonttien tukeminen auttaa kotitalouksia, kuntia ja yrityksiä pääsemään irti öljylämmityksestä ja pienentämään merkittävällä tavalla kiinteistöjen päästöjä. Samalla kotitaloudet saavat selvää säästöä kuluissa.

Energiaremontteja on mahdollista toteuttaa niin omakotitaloissa, rivitaloissa kuin kerrostaloissakin. Rakennusten lämmittämisen osuus koko Suomen energian loppukäytöstä on noin neljännes, joten kysymys ei ole mistään pienestä päästölähteestä.

Nyt jos koskaan on myös aika poistaa asunnottomuus lisäämällä kohtuuhintaista asuntotuotantoa ja asumisneuvontaa. 

Myös ympäristönsuojeluun panostaminen ja Suomen elonkirjon vahvistaminen kannattavat myös kriisiaikoina. Moni kuluneen kevään aikana luonnossa liikkunut on voinut omakohtaisesti huomata, kuinka tärkeä hyvinvoiva luonto on myös meidän itsemme kannalta.

Valkovuokot ja hiirenkorvilla olevat koivut muistuttavat, että vielä koittaa myös koronakriisin jälkeinen aika.

Kiitos koronan vastaisessa työssä toimiville

Koronaan liittyvän poikkeustilanteen aikana meidän kaikkien arki on mennyt uusiksi. Monet voivat edelleen tehdä etätöitä, mutta osalla tilanne on haastava juuri päinvastaisesta syystä.

Asiakkaitaan edelleen kohtaavat poliisit, bussikuskit, kaupan kassat ja monet muut ansaitsevat tänä vappuna meidän kaikkien kiitoksemme. Terveydenhuollon henkilöstö työskentelee päivittäin koronaviruksen torjunnan etulinjassa, samoin vanhustenhuollon henkilökunta.

Siksi sisäministeriö suosittaa, että vapun liputus omistetaan koko maassa kaikkien koronan vastaisessa työssä toimivien kunniaksi.

Tänä vuonna moni joutuu poikkeamaan myös tavanomaisista vapunviettotavoistaan. Vaikka pidämme fyysistä etäisyyttä, vappu on siitä huolimatta iloinen juhla.

Toivon, että jokainen teistäkin löytää itsellenne sopivat tavat juhlistaa kevättä ja suomalaista työtä, on se sitten vappuaattona etäyhteyden välityksellä kokoontunut ystäväseurue tai vappupäivänä olohuoneeseen levitetty piknik-viltti.

Sisäministeriö, Poliisihallitus ja valtioneuvoston kanslia kannustavat kaikkia turvallisen virtuaalivapun viettämiseen osoitteessa www.virtuaalivappu.fi

Toivotankin kaikille lukijoille hyvää vappua poikkeusoloista huolimatta!

Ohisalon aiemmat kolumnit löydät muun muassa täältä

Lue myös:

    Uusimmat