Petteri Orpo tukee Oopperan koronakapinaa: "Määräyksistä ei ota kukaan selvää – valta ja vastuu tuntuvat olevan kadoksissa"

Orpolta tukea Oopperan koronakapinalle:"Määräyksistä ei ota kukaan selvää – valta ja vastuu tuntuvat olevan kadoksissa" 1:53
Katso koko haastattelu videolta.

Kansallisoopperan perjantaiksi odotettu koronakapina saa kannatusta oppositiosta käsin hallituksen toimia arvostelevalta kokoomukselta. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan on hyvä, että hallituksen epäselvä linja haastetaan.

– Näistä määräyksistä ei ota kukaan selvää. Valta ja vastuu tuntuvat olevan kadoksissa. Minusta on aivan oikein, että Ooppera kyseenalaistaa tämän avien ja siellä taustalla hallituksen sekavan koronalinjan, Orpo perusteli MTV Uutisten haastattelussa keskiviikkona.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston eli avin mukaan oopperan yleisössä tulisi noudattaa kahden metrin turvavälejä ja yleisö pilkkoa 25 hengen lohkoihin. Kullakin lohkolla tulisi olla omat palvelut, kuten vessat.

Kansallisooppera on ilmoittanut, ettei se lohko yleisöään. 

"Jopa Ooppera tekee tällaisen ultimatumin..."

Entä miten oppositiopomo suhtautuu määräysten ja lakien rikkomiseen?

– Ei niitä käsittääkseni vielä ole rikottu. Minusta aidosti avien eli maan hallituksen pitää ottaa viesti vastaan, jotta konflikti vältettäisiin. Jopa Ooppera tekee tällaisen ultimatumin – se pitää ottaa vakavasti.

Orpo kommentoi tapausta keskiviikkona, ja torstaina Kansallisooppera kertoikin päässeensä tapauksessa sopuun avin kanssa.

Orpon mukaan Oopperan kapinointi kertookin siitä, että asia on pahasti sotkussa. 

– Millä on tapoja, joilla voidaan turvallisesti järjestää esimerkiksi oopperanäytös tai festivaalit. Mielestäni pitäisi keskittyä nyt siihen, eikä sekavien ohjeiden tehtailuun.

Onko ok, että toimijat itsenäisesti tulkitsevat näitä määräyksiä?

– Se ei ole ok, että määräykset ovat niin sekavia, että niitä pitää kovasti tulkita tai että ne tuntuvat vääriltä ja epäoikeudenmukaisilta niin laajasti.

– Hallituksen pitää saada aikaisiksi selkeä strategiapäivitys ja selkeä ohjeistus siitä, millä ehdolla ja millaisia tilaisuuksia ja tapahtumia Suomessa voi järjestää.

Lue myös:

    Uusimmat