Kalkkiviivoilla valmistunut maahantulomalli hiertää hallitusta ja kansalaisia – "Ei kerro hyvästä hallintokulttuurista"

5:39
Katso video: Viestintä maahantulon rajoituksista on yhä sekavaa – Pöllöraatii pui, mikä maahantulomallin käyttöönotossa hiertää

Korona pitää pintansa edelleen politiikassa ja nyt hallituksessa on noussut kiista matkustusrajoituksista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeriö vaativat tiukempaa linjaa kuin muut hallituspuolueet.

Hallitus joutui haastavaan tilanteeseen, kun Pietarissa pelatuista jalkapallon miesten EM-kisojen otteluista takaisin Suomeen matkustaneet kisaturistit kaksinkertaistivat Suomessa todettujen koronavirustartuntojen määrän.

Iltalehden toimittajan Tommi Parkkosen mukaan tiukempia rajoituksia puoltava SDP asettui tilanteessa nupit vastakkain etenkin RKP:n ja keskustan kanssa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ilmaissut huolensa matkailun rajoituksista, mitkä vaikuttavat esimerkiksi Lapin matkailuyrittäjien elinkeinoon.

– Heistä moni on keskustan vankka tukija. Poliitikot ajattelevat tässä paitsi suomalaisten parasta myös oman puolueen parasta ja sen takia keskusta on tiukasti näiden rajoitusten höllentämisen puolella, Parkkonen sanoo.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen  kyseenalaistaa tiukat maahantulorajoitukset, jos kaikkia Suomeen saapuvia ihmisiä ei lopulta edes testata koronaviruksen varalta rajalla.

Torstaina uutisoitiin, että sisärajavalvontaa jatketaan Suomessa maanantaista alkaen vielä kaksi viikkoa, vaikka samaan aikaan vapaamman matkustamisen mahdollistava laki tulee voimaan.

STM selitti tätä yllättävää aikalisää sillä, että se halusi antaa terveysviranomaisille muutaman lisäviikon valmistautua muuttuvaan lakiin.

Koko Pöllöraati pitää STM:n viestintää maahantulorajoituksiin liittyen sekavana.

– Lisäaika on ymmärrettävää, mutta edelleen pitäisi mahdollisimman selkeästi kertoa kansalaisille, mitä tapahtuu, Tamminen sanoo.

Iltalehden Parkkosta harmittaa se, että kaikki loka rajoituksiin liittyvistä päätöksistä ja epäselvästä viestinnästä kaadetaan jälleen kerran Kiurun niskaan.

–Median myötävaikutuksella kansalaisilla on semmoinen kuva, että nyt se Kiuru kiusaa meitä ja kiusaa ravintoloita ja tapahtuma-alaa. Ei yksi ihminen pysty täysin diktaattorimaisesti sanelemaan, Parkkonen sanoo.

Uuden maahantulolain julkistamisen valmistuminen meni aivan kalkkiviivoille.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen  mukaan muut hallituksen jäsenet saivat muistion vain noin puoli tuntia eilen asetuksen julkistamista ja olivat tästä näreissään.

– Se ei taas kerro hyvästä neuvottelutavasta eikä hyvästä hallintokulttuurista. Muut tavallaan ovat pakotettuna sen edessä. Siinä se nyt on, ottakaa tai jättäkää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja