Pöllöraati: Hallituksen syytä katsoa peiliin uusien rajoitusten takia: "Itse on tartuntatautilain tehnyt"

Pöllöraati: Vieläkö uusille koronarajoituksille riittää ymmärrystä? 9:33
Katso yllä olevalta videolta Pöllöraadin arvio koronapassin käyttöönotosta: "Ei meillä ennen joulua mitään koronapassia ole"

Päättäjien pitäisi katsoa peiliin eikä syytellä lakia tulkitsevia viranomaisia, kommentoi eilistä kohua MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti eilen, että yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia tiukennetaan pääkaupunkiseudulla ensi perjantaista lähtien.

Tuolloin sisätiloissa saa olla enimmillään 25 ihmistä ja ulkotiloissa 50. Lisäksi osallistujien tulee pystyä pitämään toisiinsa kahden metrin turvaväliä.

Yleisöä voidaan sallia myös enemmän, mikäli ihmiset on mahdollista jakaa erillisiin lohkoihin, jotka eivät ole kontaktissa keskenään.

Asiasta nousi kohu, kun selvisi, että rajoitus estää osin myös lasten harrastustoiminnan. Moni ministeri ehätti jo kommentoimaan, ettei päätös ole hallituksen mielen mukainen.

Uusia rajoituksia puitiin tänään MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa, johon osallistui Lehtimäen lisäksi Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen sekä Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki.

Pöllöraadilta herui ymmärrystä sekä tapahtuma-alalle että lakeja tulkitseville viranomaisille, mutta hallitus sai sen sijaan moitteita.

– Kyllä se tapahtuma-alalle aiheutti lisää epävarmuutta. Helsingin juhlaviikoille se oli varsinkin hirveä kuolinisku. Kyllä sen ärtymyksen ymmärtää, Lehtimäki kommentoi.

– Jännää tässä on se, että hallitus oli sitä mieltä, että aluehallintovirasto oli tulkinnut lakeja väärin, ja eilen nähtiin krokotiilin kyyneleitä. Kannattaa oikeastaan palata siihen, että hallitus on itse tartuntatautilain tehnyt. Sieltä löytyvät nämä pykälät muun muassa kahden metrin turvavälistä. Nyt kannattaa katsoa siihen kuuluisaan peiliin hallituksessa ja eduskunnassa. Jos on tehty sellainen laki, jota viranomaiset tulkitsevat ympäri Suomea sekavasti, niin sieltä kaikki lähtee, Lehtimäki jatkoi.

Kemppainen kertoo empatiansa olevan juuri viranomaisen puolella, joka joutuu tulkitsemaan lainsäädäntöä ja pyrkii tekemään toimenpiteitä.

Ristamäki arvioi, ettei lasten harrastustoiminnan rajoittamiselle juuri löydy ymmärrystä.

– Tavallaan ymmärrän avinkin päätöksen, mutta tietysti kun se kohdistuu lasten harrastuksiin, niin se on vähän vaikeaa kansalaisten niellä.

Lue myös:

    Uusimmat