Teatterinjohtaja Erik Söderblom tukee oopperan koronakapinaa: "Suosittelen samaa menetelmää kaikille" – dokumentaristi Virpi Suutari pitää ohjeistuksia naurettavina

Kulttuurialan koronakärsimys ei hellitä 8:54
Kulttuurialan kärsimys ei hellitä – kapinalla ja koronapassilla eteenpäin?

Espoon Kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari toivovat, että kulttuuriala kapinoi jatkossa laajemmin koronarajoituksia vastaan. He kertoivat kannastaan MTV:n Uutisaamussa. 

Perjantaina Helsingin Kansallisoopperassa nähdään näillä näkymin koronakapina. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan oopperan yleisössä tulisi noudattaa kahden metrin turvavälejä ja yleisö pilkkoa 25 hengen lohkoihin. Kullakin lohkolla tulisi olla omat palvelut, kuten vessat.

Kansallisooppera on kuitenkin ilmoittanut, ettei se lohko yleisöään. Nähtäväksi jää, miten tähän suhtaudutaan.

MTV:n Uutisaamussa dokumenteistaan tunnettu elokuvaohjaaja Virpi Suutari antoi täyden tukensa oopperan ratkaisulle.

– Kansallisoopperan kapinahenki on todella tervetullutta ja toivoisin, että kaikki seuraisivat perässä. Se tarkoittaa myös, että yleisön täytyy tukea taiteilijoita. Suurin osa yhteiskunnasta elää normaalia elämää. Kulttuuriala on liki puolitoista vuotta ollut melkein sulkutilassa, Suutari sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka ohjeistukset periaatteessa ovat useissa tapauksissa sallineet esimerkiksi kulttuuritapahtumien järjestämisen tietyin ehdoin, on rajoituksista tyypillisesti seurannut runsaasti erilaisten tapahtumien perumisia.

– Ohjeistukset ovat naurettavia ja aluehallintovirasto todennäköisesti tietää, ettei niitä voi toteuttaa. Oikeudenmukaisiin, järkiperäisiin rajoituksiin alkaa usko loppua, Suutari tylyttää.

Espoon Kaupunginteatterin johtajan Erik Söderblomin mukaan rajoitukset ovat tällä hetkellä ”järjettömiä”. Näin ollen Kansallisoopperan kapinahenki saa myös häneltä kannatusta.

– Suosittelen samaa menetelmää kaikille. Näillä lohkoilla mekin joudumme raahaamaan bajamajoja kulttuurikeskukseen, hän kertoi Uutisaamussa.

"Pelkään, että puhe koronapassista on silmänlumetta"

Kulttuuriala on äänekkäästi vaatinut jo joissakin Euroopan maissa hyödynnettävän koronapassin käyttöönottoa.

Sanna Marinin (sd.) hallitus torppasi passin keväällä, mutta on sittemmin todennut vievänsä asiaa eteenpäin. Useat ministerit tosin ovat myöntäneet, ettei valmista tule ennen syksyä.

– Koronapassi olisi ainoa järkevä (ratkaisu). Olen ollut pitkään sitä mieltä. Ilmeistä on, että se tulee Suomessa myöhästymään. Jos se tulee, niin se tulee aikaan, jolloin sen aika meni jo, Söderblom pelkää.

Suutarin mielestä on kummallista, ettei koronapassi ole jo arkipäivää Suomessa.

– En tiedä, mitä ihmettä hallitus on miettinyt. Miksi tätä ei ole tehty? Pahoin pelkään, että puhe koronapassista on silmänlumetta, eikä sitä aiota edes toteuttaa, Suutari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat