Tutkimus väittää: Hyvä seksielämä parisuhteessa johtaa todennäköisemmin uskottomuuteen

Tuore amerikkalaistutkimus paljastaa, mitkä asiat vaikuttavat pettämisen todennäköisyyteen.

Hyvä seksi ei ole yleensä lukeutunut tavallisimpiin syihin pettää kumppania, mutta uusi amerikkalaistutkimus tuo asiaan hiukan toisenlaisen näkökannan. Floridan State yliopiston tutkijat nimittäin väittävät, että hyvä seksielämä parisuhteessa johtaa todennäköisemmin uskottomuuteen.

Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka nauttivat seksistä enemmän, ovat todennäköisemmin uskottomia, koska he suhtautuivat seksiin positiivisemmin ja haluavat lisää seksiä useamman kumppanin kanssa.

Floridalainen tutkimus toteutettiin seuraamalla ja analysoimalla reilun kolmen vuoden ajan 233 vasta-avioituneen ihmisen käytöstä.

Myös ikä, ulkonäkö ja seksihistoria vaikuttavat

Tutkijoille kävi ilmi, että myös ikä, ulkonäkö ja historia petipuuhissa vaikuttivat siihen, kuinka todennäköisesti ihmiset ajautuivat pettämään. Seksuaalisesti tyydytettyjen lisäksi nuoret ihmiset ja vähemmän viehättävät naiset olivat todennäköisimmin uskottomia.

Sitä vastoin miehet pettivät todennäköisemmin, jos heidän kumppaninsa ei ollut niin viehättävä.

Tutkijoiden mukaan miehet, joilla oli ollut paljon lyhyitä suhteita ennen avioliittoa, pysyivät epätodennäköisemmin uskollisina kumppanilleen. Sen sijaan samaan kategoriaan kuuluvat naiset pettivät kumppaniaan epätodennäköisemmin.

Nämä ajatusmallit tuovat kestävän avioliiton

Tutkimuksessa kävi ilmi myös kaksi ajattelumallia, jotka ehkäisivät pettämistä ja saivat avioliitot kestämään suuremmalla todennäköisyydellä. Molemmat liittyivät siihen, kuinka paljon ihmiset katselivat muita potentiaalisia kumppaniehdokkaita.

Tutkimuksessa tätä testattiin näyttämällä osallistujille kuvia viehättävistä naisista ja miehistä. Katseen pituus ja se, kuinka viehättäväksi osallistujat kuvan henkilön arvioivat, vaikuttivat siihen, kuuluivatko he "pettäjiin" vai "uskollisiin".

Ne ihmiset, jotka välttelivät ajattelemasta potentiaalisen kumppanin viehättävyyttä ja jotka vähättelivät mielessään potentiaalisen kumppanin puoleensavetävyyttä, eivät pettäneet yhtä todennäköisesti kuin ne, jotka katsoivat kuvia pidempään ja antoivat kuvien ihmisille korkeammat pisteet.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että nämä ajatusmallit eivät välttämättä ole tietoisia, vaan tapahtuvat spontaanisti. Ne ovat voineet syntyä jo lapsuudessa. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi parisuhdeterapeutit voisivat opettaa näitä ajattelutekniikoita.

***

1:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja