Mainos

Petri Virolainen pyöräilee vaikeavammaisten yksinäisyyden vähentämiseksi

– Vaikeavammaisetkin tarvitsevat ystäviä - myös puhevammaiset.

Tämän tärkeän sanoman kanssa Petri Virolainen lähti tänä aamuna polkemaan Keravalta kohti Oulua. Edessä on tuhat kilometriä pyörän päällä sekä vierailut viidessätoista vaikeavammaisten päivätoimintakeskuksessa ja asumispalveluyksikössä.

Kahdentoista päivän pyörämatkallaan Virolainen haluaa tarjota ystävyyttä yksinäisille vammaisille. 

30 vuotta ilman ystäviä

Petri Virolainen on itse autistinen. Hän tietää liiankin hyvin, miltä yksinäisyys tuntuu.

– Mulla ei todellakaan ollut ystäviä. Kolmekymmentä vuotta meni ilman yhtään ystävää, Virolainen puuskahtaa. 

– Se johtuu varmaan kouluajoista, kun erilaisuutta ei oikein hyväksytty.

Virolaisen mukaan ihmisten ennakkoluulot usein estävät ystävystymistä vammaisten kanssa. 

– Erityisesti sellaisista vammaisista, jotka eivät pysty puhumaan, moni ajattee väärin, että he eivät ymmärräkään mitään. 

Kolmipyörä pelasti

Kymmenen vuotta sitten Petri Virolaisen elämä kuitenkin muuttui, kun hän sai ensimmäisen kolmipyöränsä. Pyörällä Virolainen ajoi Keravalla sijaitsevaan vammaisten kerhoon ja sai ensimmäisen ystävän Jaakon. 

Sen jälkeen 1000 kilometriä kuukaudessa pyöräilevä Virolainen on ehtinyt polkea monille tärkeille vierailuille toisten vammaisten luokse.

Tänään alkaneen pyörämatkan ensimmäinen pysähdyspaikka oli 46 kilometrin päässä kotoa, Lounatuulen palvelukodissa Hyvinkäällä.

Siellä Petri Virolaista odotti tutun palvelukeskuksen johtajan lisäksi vaikeavammaisia nuoria. Juuso Pakarista Virolainen ilahdutti muun muassa Facebookin kaveripyynnöllä sekä lupauksella viedä Juuso elokuviin.

Ystävyyden epävirallinen suurlähettiläs tietää kokemuksesta, että hänen vierailunsa vammaisten toimintakeskuksissa ja asumispalveluyksiköissä ovat tärkeitä. 

– Monessa paikassa vieraillessani olen saanut kuulla, että minä olen ollut ensimmäinen, joka on ottanut heidät ystäväkseen, Virolainen kertoo.

Tänään Petri Virolainen polki Keravalta Hämeenlinnaan ja hänen tavoitteenaan on saapua Ouluun 12. kesäkuuta. Seuraavana päivänä hän pitää Oulun torilla tiedotustilaisuuden "ystävyysmatkastaan" halki puolen Suomen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.