Mainos

Pesäpallon sopupelijutun käsittely alkaa hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus aloittaa huomenna pesäpallon sopupelijutun pääkäsittelyn. Hovioikeus on varannut jutulle 15 istuntopäivää, joista viimeinen on 7. marraskuuta.

Hovioikeuteen valittivat kaikki 20 pesäpallopiireihin kuulunutta tai kuuluvaa miestä, jotka Vantaan käräjäoikeus tuomitsi rangaistuksiin viime vuoden kesäkuussa. Myös kihlakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto ja asianomistajana korvausvaatimuksia esittänyt Veikkaus Oy valittivat hovioikeuteen.

Sopupelijupakassa on kysymys viidestä elokuussa 1998 pelatusta miesten superpesiksen ottelusta, jotka käräjäoikeus totesi ennalta sovituiksi. Tietoa sopupeleistä käytettiin hyväksi Veikkauksen pitkävedossa, jonka kohteita sovitut pelit olivat. Miehet ovat kiistäneet syytteet törkeistä petoksista, petoksista ja avunannoista petoksiin, mutta käräjäoikeudessa 16 heistä sai ehdollista vankeutta ja neljä sakkoja. Lisäksi miehet määrättiin korvaamaan Veikkaukselle sopukierrosten pitkävetovoittonsa. He kuitenkin välttyivät enemmiltä korvauksilta, sillä käräjäoikeus hylkäsi Veikkauksen yli 1,5 miljoonan euron korvausvaatimuksen kokonaisvahingoista.

Yhden miehen, Haminaa edustaneen Jari Heikkilän syytteet hylättiin kokonaan, vaikka hän oli sopimassa yhden ottelun lopputulosta. Heikkilä ei muiden syytettyjen tapaan lyönyt vetoa.

Kuultavien listaa on karsittu

Hovioikeudessa juttu käsitellään huomattavasti tiiviimmin kuin käräjäoikeudessa, jossa käsittely kesti yli kolme kuukautta. Osapuolet tuovat hovioikeuteen muutamia uusia todistajia, mutta muuten kuultavien listaa on karsittu. Esimerkiksi Veikkauksen entistä toimitusjohtajaa Matti Ahdetta ei kuulla uudestaan hovioikeudessa.

Tuomio, jonka hovioikeus aikanaan antaa, jää lopulliseksi, ellei korkein oikeus myönnä jollekin osapuolelle valituslupaa. Oikeusprosessit sopupelien tiimoilta tuskin kuitenkaan loppuvat siihen.

Syyttäjä Koivistolla on yhä vireillä syyteharkinta muutamasta kymmenestä henkilöstä, jotka voittivat suuria summia sopukierrosten pitkävedossa. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Koivisto on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen runsaasta sadasta henkilöstä, jotka ovat sopineet Veikkauksen kanssa korvauksista. Alun perin sopupetoksista epäiltyjä oli satoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.