Mainos

Perustuslaillinen kriisi USA:ssa? Mitä käy, jos äänestyspaikkoja ei saada kuntoon ennen tiistaita?

Sandy-supermyrskyn ajoittuminen vain viikkoa ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja aiheuttaa valtavia paineita erityisesti niissä osavaltioissa, joissa myrsky on tehnyt pahaa tuhoa.

Kiire on kova, sillä äänestyspaikkojen on oltava kunnossa ennen ensi viikon tiistaita.

Miten toimitaan, jos ihmiset eivät pääse äänestyspaikoille, koska sähköt eivät pelaa tai tiet ovat tuhoutuneet? Mitätöidäänkö tulos, jos kaikki eivät pääse uurnille? Siirtyvätkä vaalit?

– Näin ei tule tapahtumaan missään nimessä. Yhdysvaltain historiassa vaalipäivien- tai järjestelmien muutokseen on kajottu vain toisessa maailmansodassa, korostaa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Äänestyspäivän muuttaminen olisi äärimmäisen vaikeaa - se johtaisi käytännössä perustuslailliseen kriisin ja suureen poliittiseen myrskyyn.

– Tietenkin äärimmäisissä katastrofitapauksissa kaikki on mahdollista, mutta Sandy-myrsky ei tule vaalipäivää muuttamaan, vakuuttaa Aaltola.

Pennsylvanian tilanne haasteellinen

Mielenkiintoiseksi tilanne saattaa kuitenkin muuttua Pennsylvaniassa, jota Sandy-myrsky parhaillaan riepottelee lumimyrskyjen muodossa.

Äärimmäisen tiukkojen vaalien lopputulos ratkeaa pitkälti vaa'ankieliosavaltioissa, joihin myös Pennsylvania silloin tällöin lasketaan, muistuttaa Aaltola.

– Periaatteessa Pennsylvanian kuvernööri voi itse päättää osavaltion äänestyspäivän. Tämä aiheuttaisi kyllä äärimmäisiä paineita osavaltiolle, koska äänestyspäivän lykkääminen siirtäisi myös presidentinvaalien lopullista ratkaisua. En usko tähän lähdetään, pohtii Aaltola.

Aaltola korostaa, että Sandy-myrsky saattaa hyvinkin ratkaista presidentinvaalien lopputuloksen.

– Vaaleista on tulossa niin tiukat, että tällaisella lokakuun yllätysmyrskyllä on merkittävä vaikutus. Kaikki riippuu lopulta siitä, kuinka hyvin presidentti Barack Obama kykenee hoitamaan katastrofin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.