Mainos

Perussairastelu pienentää lasten leukemian riskiä

Lapsilla, jotka osallistuvat päivähoitoon tai leikkiryhmiin, on 30 prosenttia pienempi riski sairastua lapsien tyypillisimpään leukemian muotoon, arvioi yhdysvaltalaistutkimus.

Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan varhaislapsuudessa sairastetut infektiot saattavat vahvistaa kehoa taistelemaan leukemiaa vastaan.

Tutkijat ovat tarkastelleet lähes 20 000 lapsen terveydentilaa. Tutkituista lapsista 6000:lle kehittyi akuutti lymfaattinen leukemia, joka on yleisin lasten syöpätyypeistä teollistuneessa maailmassa. Arviolta noin yksi 2000:sta nuoresta sairastuu leukemiaan. Useimmiten leukemiatyypin uhreina ovat 2-5-vuotiaat lapset.

Tutkijat uskovat, että suurin osa lasten leukemioista johtuu ensin geneettisestä mutaatiosta kohdussa, jonka jälkeen taudin kehittymisen saattaa nykäistä liikkeelle infektio. Tutkijat ovat sitä mieltä, että lasten sairastamat infektiot vahvistavat immuunijärjestelmää. Jos infektioiden tuomaa vastustuskykyä ei lapsena saa, ihminen on alttiimpi taudeille, joissa on peräkkäisiä infektioita. Peräkkäisten infektioiden uskotaan puolestaan nostavan leukemian kehittymisen riskiä.

Infektioita lapset saavat kanssakäymisestä muiden lasten kanssa eli juuri leikkiryhmistä ja päivähoitopaikoista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.