Mainos

Persson vaitonainen EU-kiistassa

Ruotsin pääministeri Göran Persson ei halua antaa lausuntoja Suomen ja Ruotsin välille syntyneestä EU-kiistelystä. Perssonin lehdistöedustaja torjuu kuitenkin lehtitiedot, joiden mukaan Persson olisi aiemmin syyttänyt Suomen pääministeriä Paavo Lipposta Baltian maiden pettämisestä.

Pääministeri Lipponen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime sunnuntaina, että "Ruotsi ja Tanska ovat tietyllä tavalla vain toisella jalalla unionissa, kun ne eivät tehneet selvällä tavalla myönteistä ratkaisua Emusta". Lipponen arvioi myös Pohjoismaiden suhteellisen vaikutusvallan EU:ssa heikkenevän. Lipponen mainitsi myös, että Ruotsissa on ryhdytty harjoittamaan jälkipeliä sen jälkeen kun EU:n huippukokouksessa Luxemburgissa hylättiin Ruotsin ja Tanskan esitys EU:n laajentumisesta. Huippukokouksen enemmistö asettui kannattamaan mallia, jonka mukaan ensi vaiheessa laajentumisesta neuvotellaan kuuden maan kanssa, joiden joukossa on Baltian maista vain Viro.

Suomalaisissa ja ruotsalaisissa diplomaattipiireissä pelätään Ruotsin uutistoimiston TT:n toimittajan mukaan, että syntynyt kiistely voi laajentua niin paljon, että se voi olla uhka maitten yhä laajenevalle turvallisuuspoliittiselle yhteistyölle. Luxemburgin huippukokouksessa Pohjoismaiset pääministerit sopivat aamiaistapaamisessa, että maitten erimielisyyksien julkinen puinti lopetetaan. Persson ei kuitenkaan malttanut olla antamatta Lipposelle takapotkua omassa lehdistötilaisuudessaan laajentumiskiistan tiimoilta:
-Suomen asenteenmuutos lisäsi hankaluuksia, Persson sanaili.

Lipponen puolestaan totesi, että Ruotsin ja Tanskan linjan hyväksyminen viivyttäisi vuodella laajentumisneuvotteluja. Joululomalla olevan Perssonin lehdistöpäällikkö Ingrid Iremark vakuutti tänään, että Persson ei ole koskaan syyttänyt Lipposta "petoksesta", niin kuin joissakin lehdissä on kirjoitettu. Perssonilla ja Lipposella on tilaisuus keskustella 14. ja 15. tammikuuta, jolloin Pohjoismaiden sosiaalidemokraateilla on kokous Helsingissä.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.