Mainos

Persoonallisuutta puutarhaan

Luovuus ja itseilmaisu ovat tämän hetken puutarhatrendeissä vahvasti esillä. Pihasta tai parvekkeesta halutaan omannäköinen, persoonallinen kokonaisuus, jota vanhojen sääntöjen ei tarvitse kahlita.

Kevät innostaa uudistuksiin

Kevät saa multasormet syyhyämään ja auringonsäteet innostavat kotipuutarhurin suunnittelemaan uusia projekteja. Maaliskuisilla Kevätpuutarha 2009 -messuilla toteutetun kyselyn mukaan viidennes kävijöistä aikoo toteuttaa isomman muutoksen pihallaan tai puutarhassaan.

Kotipihasta tehdään nyt rento ja viihtyisä oleilupaikka, jonka jokainen muokkaa mieleisekseen.

Vuoden alussa laajentuneiden kotitalousvähennysmahdollisuuksien ansiosta kotipihan projekteihin on nyt mahdollista saada myös ammattilaisapua aiempaa edullisemmin.

Tunnelmia ja luonnonläheisyyttä

Suomen puutarhakauppiaat ry:n mukaan suurimpia trendejä ovat nyt luonnonläheisyys, ekologisuus, maut, tuoksut ja tunnelmallisuus. Myös aasialaisuus ja japanilainen puutarhan vaikutteet inspiroivat edelleen suomalaisia.

Omalta pihalta haetaan makuja keittiöön ja hyötyliikuntaa arkeen, mutta toisaalta ruoanlaitosta tutut slow-trendit rantautuvat puutarhoihinkin. Ulkona voi ja saa vain lekotella, viettää aikaa ja rentoutua tarvitsematta aina olla työn touhussa puuhaamassa jotain tuottavaa.

Vesielementit rentouttavat

Keskellä kaupunkiakin kotipuutarhaan halutaan nyt luonnon ääniä ja tunnelmaa. Houkuttele lintuja pihapiiriin linnunpöntöillä tai pienillä kylpyaltailla. Vesi tuo luonnon lähelle.

Kotipihan vesielementtien ei tarvitse olla vaivalloisia tai suuritöisiä, vaan esimerkiksi trendikäs lummesaavi on helppo toteuttaa eikä sen hoitoon tarvita tuntikausia.

Altaat ja saavit, kuten muutkin puutarhan yksityiskohdat saavat rauhassa näyttää kuluneilta. Uusvanhat kalusteet ja ruukut tuovat pihan ilmeeseen viehättävää rustikaalisuutta.

Ekotrendit näkyvät vahvasti kaikessa puutarharekvisiitassa − kierrätysmateriaalit ovat suosiossa ja vanhaa tuunataan omin käsin uuteen uskoon. Myös kemikaalihankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota luonnonmukaisuuteen. Esimerkiksi Kekkilän Kanankakka on aito luonnonravinne, joka sopii nimenomaan kotipuutarhurille, joka haluaa nauttia puutarhan sadosta ja kukoistuksesta luontoa säästäen.

Puutarha satoa tuottamaan

Ekologisuutta korostaviin trendeihin liittyy myös pyrkimys puhtaaseen ravintoon, paikallisuuteen ja kotimaisiin raaka-aineisiin Mikä olisikaan parempaa lähiruokaa kuin itse kasvatetuista raaka-aineista valmistettu ateria, vaikkapa uudet perunat ja yrtit omalta ryytimaalta? Kasvimaata perustettaessa kannattaa huomata, että syötäväksi tarkoitettuja vihanneksia ja kasveja lannoitetaan omilla aineillaan. Kasvimaan perustamiseen sopii esimerkiksi Kekkilä Kasvimaalannoite, joka on luonnonmukainen, rakeistettu lannoite.

Hedelmät, yrtit ja vihannekset ovat parhaimmillaan suoraan omalta pihalta haettuina. Pienestäkin puutarhasta voi olla iso ilo kotikokille, joten mieti jo hyvissä ajoin keväällä, millaista satoa tahdot kesän mittaan korjata. Porkkanapenkki mahtuu pihalle kuin pihalle ja salaattia voi kasvattaa ruukuissakin.

Monet hyötykasvit ovat myös kauniita, esimerkiksi yrttipuutarhasta rakennettu kokonaisuus erivärisine basilikoineen, minttuineen ja oreganoineen antaa sekä makua ruokaan että pirteää silmäniloa. Luovan puutarhanhoidon trendeihin kuuluu nyt myös hyöty- ja koristekasvien yhdistäminen: esimerkiksi persilja sopii mainiosti perennapenkkiä vihertämään!

Ryhtiä katteilla ja koristekivillä

Erilaiset koristekatteet ovat nyt suosittuja. Puutarhan ongelmakohtien ilmettä on helppo siistiä nopeasti katteiden avulla ja ne myös helpottavat pihan hoitoa, kun rikkakasvit eivät lähde niin helposti rehottamaan. Värillisten katteiden suosio on nousussa, enää ei tyydytä pelkkiin mullan sävyihin, vaan kate saa rauhassa erottua omana elementtinään.

Katteiden tapaan myös koristekiviä ja -soria käytetään yhä enemmän ja niissäkin rohkeat värivalinnat lisäävät suosiotaan. Soralla luodaan rytmiä ja ryhtiä, jopa graafisia linjoja puutarhan kokonaisuuteen. Huolella valitut ja sijoitetut kivet nostavat kasvien parhaita puolia esiin.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus
Kuvat: Huiskula, Kekkilä ja Suomen Messut/Puutarhamessut/Markku Ojala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.