Personal trainer väittää: Paras tapa laihtua ja polttaa rasvaa on syödä vain kaksi kertaa päivässä – näin pätkäpaasto toimii

7:47
Mikä on aivoille sopivaa ruokaa? Ethän syö itsellesi muistisairautta? Katso keskustelua videolta!

Englantilainen personal trainer kertoo, kuinka 16:8-pätkäpaastoaminen paransi hänen oloaan ja suosittelee samaa ruokavaliota myös muille. Paasto ei kuitenkaan välttämättä tuo kaikille yhtä hyviä tuloksia.

Personal trainer ja terveysvalmentaja Max Lowery vannoo pätkäpaastoamisen nimeen. Mies on kirjoittanut kirjan The 2Meal Day, jossa hän kertoo, miksi kaikkien kannattaisi syödä vain kaksi kertaa vuorokaudessa.

Vielä neljä vuotta sitten Lowery oli töissä pankkimaailmassa, ja elämää värittivät alkoholi ja univelka. Sitten mies lähti matkustelemaan Etelä-Amerikkaan, jossa hän alkoi ensin syödä vain 1–1,5 kertaa päivässä säästääkseen rahaa.

Lowery söi tavallisesti buffeteissa kerran päivässä valtavan aterian noin iltakuuden ja seitsemän maissa.

– Se tuntui mahtavalta, hän kuvaa The Insider-lehdessä.

Kun Lowery palasi takaisin Lontooseen ja aloitti syömään kolme kertaa päivässä, hän kertoo muuttuneensa uneliaaksi ja alkaneensa ajatella vain seuraava ateriaansa. Miehen kehon rasvapitoisuus nousi seitsemästä 12 prosenttiin.

Ilman ruokaa 16 tuntia vuorokaudessa

Lowery alkoi tutustua aiheeseen, ja ymmärsi, että oli noudattanut pätkäpaastoa. Siinä syödään tavallisesti kahdeksan tunnin aikana ja ollaan syömättä eli paastotaan 16 tuntia. Päivässä nautitaan siis vain aamupala ja lounas tai lounas ja illallinen.

– Kyse ei ole vain ruokailun jättämisestä väliin, vaan niin pitkän ajan viettämisestä paastoamistilassa kuin mahdollista, Lowery sanoo.

Pätkäpaaston hyviin puoliin lukeutuvat painon, kolesterolin ja verenpaineen lasku sekä energisyyden ja endorfiinin lisääntyminen. Loweryn mukaan pätkäpaastoaminen auttaa kehoa polttamaan varastoitua rasvaa energiaksi, eikä ihminen ole enää riippuvainen ruoan sokereista tai vaikka kofeiinista.

Pätkäpaasto onkin ollut pitkään fitness- ja kehonrakennusmaailman tekniikka ylimääräisen rasvan polttamiseksi kehosta. Lowery sanoo, että hän haluaa tuoda sen kaikkien tietoisuuteen.

"Voi ymmärtää, miltä nälkä todella tuntuu"

Personal trainer vakuuttaa, että ruokavalion noudattaminen tekee ihmisestä vähemmän nälkäisen.

– Kun on sopusoinnussa kehonsa kanssa, voi ymmärtää, miltä nälkä todella tuntuu. Se on jotakin, joka tapahtuu joka 16–24 tunnin välein, ei neljän. Länsimaalaiset eivät kuluta lähes yhtään aikaa paastotilassa, vain yhden tai kaksi tuntia maksimissaan, Lowery sanoo.

Loweryn mukaan aluksi on tärkeää, että jatkaa aina tietyn ruokailun jättämistä väliin. Yleensä hänen asiakkaansa eivät syö aamupalaa, koska se on käytännöllisempää ja sosiaalisesti helpompaa kuin illallisen välttely.

Monesta suositus aamupalan väliin jättämisestä voi tuntua oudolta. Onhan meille kerrottu, että aamupala on päivän tärkein ateria.

Lowery kuitenkin vakuuttaa, että ihmiset eivät siedä yhtä hyvin ruokaa aamulla, mikä vaikuttaa verensokerin heittoihin myöhemmin. Hänen mukaansa kehossa on myös aamuisin enemmän kolesterolia, joka yhdistettynä ruoan glukoosiin voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä.

Pätkäpaasto ei välttämättä sovi kaikille

Jo aikaisemmin monet ravitsemusterapeutit ovat huomioineet, että pätkäpaasto ja 5:2-paasto eivät tuo kaikille hyötyjä. Tuntemattomasta syystä 5:2-paasto esimerkiksi toimii miesten kohdalla paremmin kuin naisten.

Toinen ongelma paastoamisessa on tyypillisesti se, että se lisää syömisen hallitsemattomuutta. Kun kieltää itseltään syömisen, voi ruoka olla koko ajan mielessä ja lopulta saada sortumaan ahmimiseen.

Lähteet: Insider

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja