Aamupala ei olekaan päivän tärkein ateria? Yleiset myytit kumottiin

Aamupala
Onko sinulla tapana syödä joka aamu aamupalaa? Shutterstock

Aamiaiseen liittyy paljon myyttejä. Päivän tärkeimmäksi ateriaksi sanottu aamupala ei nimittäin välttämättä olekaan niin tärkeä, kuin on uskottu.

Aamiaisen jättäminen väliin on huonoksi terveydelle. Tyhjällä vatsalla treenaaminen on vaarallista. On paljon myyttejä, joihin uskomme, mutta pitävätkö ne paikkansa?

Väite 1: Aamiaisen väliin jättäminen vaarantaa terveyden

Monille on jo lapsuudessa kerrottu siitä, että aamupalan väliin jättäminen on huonoksi terveydelle. Moni onkin syönyt aamupalaa väkisin, vaikka olo olisikin ollut aamulla huono.

Nykyään voimme kuitenkin kiittää uusia dieettejä, kuten 5:2-dieettiä, joiden mukaan on täysin hyväksyttävää jättää aamupalaa ja syödä ensimmäistä kertaa vasta lounaalla. Tällaisilla dieeteillä on todettu olevan jopa pitkän aikavälin terveyshyötyjä.

Väite 2: Älä koskaan treenaa tyhjällä vatsalla

Oletko törmännyt väitteeseen, jonka mukaan tyhjällä vatsalla treenaaminen on vaarallista? Energiaa treenaamiseen ei välttämättä ole yhtä paljon ennen aamupalan syömistä, mutta se ei kuitenkaan ole vaarallista. Bonuksena pakotat kehon polttamaan rasvavarastoja.

Väite 3: Aamupala käynnistää aineenvaihdunnan

Usein kuulee puhuttavan, että aamiainen käynnistää aineenvaihdunnan, joka taas saa kehon polttamaan enemmän kaloreita päivän aikana. Tässä on perää, mutta brittiläisen tutkimuksen mukaan vaikutus on vain 11 kaloria päivässä siihen verrattuna, että et söisi aamiaista.

Väite 4: Aamiainen vähentää napostelua

Väitteessä ei ole American Journal of Clinic Nutrition julkaiseman tutkimuksen mukaan mitään perää. Aamupalan syöneet napostelivat pitkin päivää yhtä paljon kuin ne, jotka eivät aamupalaa syöneet.

Väite 5: Aamupala tekee viisaammaksi

Englantilaisen Leedsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lapset, jotka söivät aamiaista, saavuttivat parempia tuloksia koulussa. Sittemmin on osoitettu, huolimatta iästä, on helpompi keskittyä tehtävään, kun vatsa ei kurni. Eroa aamun ja illan välillä tässä asiassa ei ole. Koulun ja työn kannalta hyvä uni on vähintään yhtä tärkeää.

Lähde: Expressen.se

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat