Perintöriita kärjistyi: Miestä syytetään pikkuveljensä murhan yrityksestä – tarkoitus oli hävittää ruumis viemärinavausaineeseen liuottamalla

Perintöriita kärjistyi: Miestä syytetään pikkuveljensä murhan yrityksestä – tarkoitus oli hävittää ruumis viemärinavausaineeseen liuottamalla 1:36
Syyttäjän mukaan 58-vuotiaan miehen aikomus oli hävittää veljensä ruumis liuottamalla. Katso videolta, millaisia varusteita syytetyn hallusta löytyi.

58-vuotiasta miestä syytetään 56-vuotiaan pikkuveljensä murhan yrityksestä Turussa. Miehelle luettiin syytteet viime viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Hän kiistää syytteen. 

Syyttäjän mukaan miehen tarkoitus oli ensin murhata veli ja sen jälkeen hävittää tämän ruumis liuottamalla se viemärinavausaineeseen.

Tekoa edelsi vuosikymmeniä kestänyt riitely. Veljekset eivät ole olleet puheväleissä enää kymmeniin vuosiin.

Viimeinen niitti riitaan tuli viime vuoden lopulla, kun 58-vuotiaalle miehelle selvisi, että veljesten äiti oli testamentannut kaiken omaisuutensa pikkuveljelle. Isoveljelle jäi ainoastaan perinnön lakiosuus.

Äiti kuoli jo viime syyskuussa, mutta 58-vuotias mies sai tiedon äitinsä kuolemasta ja testamentista vasta joulukuussa.

Syytetty mies kertoi poliisille, että veljesten välillä oli vuosien ajan ollut patologista epäluottamusta eivätkä he olleet tekemisissä. Isoveli epäili, että pikkuveli oli junaillut heidän äitinsä testamentin itsensä hyväksi.

Viimeinen riita perinnöstä

Syytteen mukaan murhan yritys tapahtui toukokuussa Turun keskustassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Se oli veljesten äidin kuolinpesän asunto, jossa oli edelleen myös vuonna 1978 kuolleen veljesten isän jäämistö. Se on jaettu veljesten kesken, mutta siitäkin oli ollut riitaa.

Isoveli kertoi kuulusteluissa epäilevänsä, ettei pikkuveli halunnut päästää häntä heidän äitinsä asunnolle, koska sieltä olisi saattanut löytyä todistusaineistoa siitä, että pikkuveli oli järjestänyt äidin testamentin hyväkseen.

Nuorempi veli puolestaan arveli poliisikuulusteluissa, että äidin perinnön menetys oli viimeinen niitti isoveljelle.

– Varmaan se on tätä riitaa syventänyt, mutta kyllä se perimmäinen viha on jo lähtöisin vuosikymmenien takaa. Totta kai se on tuonut lisää motivaatiota tehdä minulle jotain. Kyllä tämä on varmaan nyt laukaissut jotain sellaista, että tilanne meni tähän, 56-vuotias mies kertoi kuulusteluissa.

Hyökkäsi veitsen kanssa

58-vuotias mies meni äitinsä asunnolle jo murhan yritystä edeltävänä iltana. Seuraavana päivänä, 9. toukokuuta, 56-vuotias veli tuli asunnolle iltapäivällä yhden aikaan. Veli oletti asunnon olevan tyhjä.

Isoveli oli asunnon työhuoneessa, kun nuorempi veli tuli sisään. Pikkuveli ei havainnut veljeään sisään tullessa.

58-vuotias mies oli vienyt kengät ja vaatteensa asunnon työhuoneeseen, joten niitä ei voinut nähdä eteisestä asuntoon sisään tullessa. Takkinsa mies oli ripustanut eteisen naulakkoon siten, että sitä oli vaikea havaita.

Nuorempi veli meni asuntoon tultuaan suoraan eteiskäytävän päässä olleeseen makuuhuoneeseen ja kiipesi tikkaille katsomaan, mitä tavaraa kaapin päällä oli. Kun hän laskeutui tikkailta ja kääntyi, hän näki isoveljensä eteisessä.

Isoveli tuli häntä kohti kumihanskat käsissään, metsästysveitsi vasemmassa kädessä ja sähkölamautin oikeassa kädessä. 

58-vuotias syytetty väitti kuulusteluissa, että hän oli hätääntynyt tilanteessa ja epäili pikkuveljen voivan olla väkivaltainen häntä kohtaan. Hän väitti ottaneensa sattumalta mukaansa metsästysveitsen ja sähkölamauttimen. Nuorempi veli ei kuitenkaan koskaan ollut ollut väkivaltainen.

58-vuotias hyökkäsi asunnon eteisessä veljensä kimppuun ja löi tätä useita kertoja veitsellä. Veitsen terän pituus oli 16 senttimetriä. Iskut osuivat kaulaan, niskaan, kylkiin, rintaan, olkavarteen ja selkään.

Lisäksi mies antoi veljelleen sähkölamauttimella sähköiskuja ainakin neljä kertaa eri puolille kehoa.

Rinkasta löytyi lisää tarvikkeita

Pystypainin päätteeksi miehet kaatuivat asunnon lattialle. Tässä vaiheessa nuorempi miehistä pääsi vanhemman veljensä päälle ja sai tältä veitsen pois. Hän yritti käyttää veistä isoveljeään vastaan samalla, kun isoveli yritti yhä antaa hänelle sähköiskuja.

Nuoremman veljen veitsen iskut osuivat isoveljeä käsivarsiin. Lopulta pikkuveli sai sähkölamauttimenkin veljensä kädestä.

Uhri sai itse soitettua hätäkeskukseen ja hälytettyä apua paikalle. Sen jälkeen hän pakeni ulos odottamaan poliisia. Asuntoon ja rappukäytävään jäi runsaasti verijälkiä väkivallan jäljiltä.

Poliisit ottivat aluksi kiinni molemmat veljekset rikoksesta epäiltyinä. Heitä pidettiin poliisivankilassa kaksi vuorokautta, kunnes kumpikin laskettiin vapaaksi.

Nuorempi veljeksistä meni heti vapauduttuaan takaisin rikospaikalle äitinsä asunnolle, josta hän löysi isoveljensä rinkan.

Rinkan sisältä löytyi muun muassa runsaasti viemärinavausainetta, kumihanskoja ja täytettävä lasten kahluuallas. Mies ilmoitti löydöistä poliisille.

Poliisi kävi hakemassa tavarat ja 58-vuotiaasta miehestä tehtiin pidätysmääräys. Oli herännyt epäilys vakavammasta rikoksesta.

Tekoon liittyi suunnitelmallisuutta

Kaksi päivää myöhemmin 58-vuotias mies tuli itse poliisiasemalle kyselemään äitinsä asunnon avainten perään, jotta hän voisi hakea asunnolta omaisuuttaan.

Poliisit ottivat miehen heti kiinni ja hänet pidätettiin epäiltynä tapon yrityksestä.

Melko pian rikosnimike muutettiin murhan yritykseksi, koska tekoon vaikutti liittyvän selvää suunnitelmallisuutta. Asunnosta ja miehen autosta takavarikoitu materiaalia viittasi siihen, että mies oli aikonut hävittää veljensä ruumiin.

Asunnosta löytyi muun muassa kumihanskoja, jätesäkkejä, ämpäri, täytettävä uima-allas ja runsaasti putkiston avaamiseen käytettävää tiivistettä. Tätä viemärinavausainetta löytyi vielä kuusi kiloa lisää miehen auton takakontista.

Poliisikuulusteluissa 58-vuotias mies kertoi, että tarvikkeet olivat hänen mukanaan sattumalta.

Metsästysveitsi ja sähkölamautin olivat miehen mukaan rinkassa, koska hän käy retkeilemässä metsässä ja tarvitsee siellä kyseisiä välineitä. Sähkölamautinta hän kertoi pitävänsä turvanaan.

Mies oli ostanut mukanaan olleen puhallettavan lasten uima-altaan huhtikuun lopussa, vain puolitoista viikkoa ennen tekoa.

Suuri määrä rakeita

Syyttäjän mukaan mies varustautui tekoon välineiden avulla ja hänen ilmeinen tarkoituksensa oli murhata veli ja hävittää ruumis natriumhydroksidilla eli viemärinavausaineella. Miehellä oli viemärinavausrakeita yli 10 kiloa.

– Osa aineesta oli asunnossa, osa miehen autossa. Viemärinavausrakeet reagoivat veden kanssa. Normaalisti rakeita laitetaan tukkeutuneeseen viemäriin noin puoli desilitraa veteen laimennettuna. Tällä määrällä rakeita (10 kiloa) olisi saatu hirveän suuri määrä liuosta, jopa satoja litroja, aluesyyttäjä Juha Leiritie kertoo MTV Uutisille.

Oikeuslääkäri analysoi ainetta syyttäjän pyynnöstä.

– Oikeuslääkäri totesi, että tämä kyseinen aine natriumhydroksidi soveltuisi ruumiin hävittämiseen, koska se reagoi ihmisruumiiseen ja ihoon. Luut ja hampaat voisivat säilyä pidempään ja jäädä liukenematta, Leiritie sanoo.

Oikeuslääkärin lausunnossa todettiin, että orgaanisen materiaalin, ruumiin tai ruumiin kappaleiden hävittäminen vahvan emäsliuoksen avulla on mahdollista. Tarvittava aika riippuu ruumiin tai ruumiin kappaleiden koosta ja käytetyn emäksen vahvuudesta. Mitä vahvempi emäs on, sitä nopeammin liukeneminen voi tapahtua, oikeuslääkäri kirjoitti.

Lausuntoa käytettiin todisteena oikeudessa.

Vaaditaan vuosia vankeutta

Syyttäjän mukaan 58-vuotiaan miehen ilmeinen tarkoitus oli hävittää pikkuveljensä ruumis tai ainakin saada se tunnistamattomaksi viemärinavausaineen avulla.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 8 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta murhan yrityksestä.

Toissijaisesti syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. Mies kiistää yrittäneensä tappaa veljensä.

Poliisi epäili aluksi myös nuorempaa veljeä, 56-vuotiasta miestä veljensä törkeästä pahoinpitelystä, koska hän löi veitsellä veljeään. Miestä vastaan ei kuitenkaan nostettu syytettä, koska hän toimi hätävarjelutilanteessa.

Tuomio asiassa annetaan syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat