Mies yritti murhata pikkuveljensä ja hävittää ruumiin viemärinavausaineella – taustalla perintöriita äidin omaisuudesta

Perintöriita kärjistyi: Miestä syytetään pikkuveljensä murhan yrityksestä – tarkoitus oli hävittää ruumis viemärinavausaineeseen liuottamalla 1:36
59-vuotiaan miehen aikomus oli hävittää veljensä ruumis liuottamalla. Katso videolta, millaisia varusteita miehen hallusta löytyi.

Turun hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion jutussa, jossa mies tuomittiin veljensä murhan yrityksestä 7 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. 

Hovioikeuden mukaan 59-vuotias Jukka Antero Ukkonen yritti murhata 56-vuotiaan pikkuveljensä 9. toukokuuta vuonna 2022 Turussa.

Oikeuden mukaan Ukkosen tarkoitus oli ensin murhata veli ja sen jälkeen hävittää veljensä ruumis liuottamalla se viemärinavausaineeseen.

Tekoa edelsi vuosikymmeniä kestänyt riitely. Veljekset eivät olleet puheväleissä noin 30 vuoteen.

Viimeinen niitti riitaan tuli vuoden 2021 lopulla, kun nykyään 59-vuotiaalle miehelle selvisi, että veljesten äiti oli testamentannut kaiken omaisuutensa pikkuveljelle. Isoveljelle jäi ainoastaan perinnön lakiosuus.

Äiti kuoli jo syyskuussa 2021, mutta Ukkonen sai tiedon äitinsä kuolemasta ja testamentista vasta joulukuussa.

Löi veitsellä

Murhan yritys tapahtui toukokuussa 2022 Turun keskustassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Se oli veljesten äidin kuolinpesän asunto, jossa oli edelleen myös vuonna 1978 kuolleen veljesten isän jäämistö. Se on jaettu veljesten kesken, mutta siitäkin oli ollut riitaa.

Jukka Ukkonen meni äitinsä asunnolle jo murhan yritystä edeltävänä iltana. Hänellä oli asunnolla mukanaan veitsen ja sähkölamauttimen lisäksi kumihanskat, puhallettava kahluuallas, suuri määrä viemärinavausrakeita, roskapusseja, kumisaappaat ja traumasakset.

Uhriksi joutunut veli saapui asunnolle iltapäivällä 9. toukokuuta 2022. Hän oletti asunnon olevan tyhjä.

Isoveli hyökkäsi asunnon eteisessä veljensä kimppuun ja löi tätä useita kertoja veitsellä. Veitsen terän pituus oli 16 senttimetriä. Iskut osuivat kaulaan, niskaan, kylkiin, rintaan, olkavarteen ja selkään.

Lisäksi mies antoi veljelleen sähkölamauttimella sähköiskuja ainakin neljä kertaa eri puolille kehoa.

Veljesten välille syntyi asunnossa pystypaini. Pikkuveli pääsi pelastautumaan isoveljensä hyökkäykseltä, kun hän sai veitsen tämän kädestä, puukotti tätä ja pääsi pakenemaan rappukäytävään.

Selitykset muuttuivat hovissa

Oikeuden mukaan Ukkonen varustautui tekoon välineiden avulla ja hänen ilmeinen tarkoituksensa oli murhata veli ja hävittää ruumis.

Tätä tarkoitusta varten Ukkosella oli natriumhydroksidia eli viemärinavausrakeita yli 10 kiloa.

– Jukka Ukkonen on toisin kuin käräjäoikeudessa kertonut hankkineensa viemärirakeita käytettäväksi puutöihin. Lisäksi Ukkonen on kertonut käyneensä äitinsä kuolinpesän asunnossa jo tapahtumia edeltävänä keskiviikkona tutustumassa alustavasti kuolinpesän omaisuuteen.

– Ukkosen hallussa olleet varusteet eivät ole olleet kaikilta osin optimaalisimmat henkirikoksen tekemiseen ja jälkien siivoamiseen ja rikoksen peittelemiseen. Varusteet ovat kuitenkin olleet soveltuvia syytteen mukaisen käyttötarkoituksen toteuttamisen yritykseen. Varusteiden kehnolla laadulla ei ole siten syytettä heikentävää tai kumoavaa vaikutusta, hovioikeus totesi päätöksessään.

Vankeustuomion lisäksi hovioikeus pysytti ennallaan käräjäoikeuden Ukkoselle määräämät korvaukset. 

Ukkonen määrättiin maksamaan veljelleen kivusta 3000 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 1500 euroa, henkisestä kärsimyksestä 6500 euroa ja lisäksi sairaanhoitokustannuksista, esinevahingosta ja oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 10 600 euroa. Hovioikeudesta Ukkoselle tuli maksettavaksi lisää oikeudenkäyntikuluja yli 9500 euroa.

Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Lue myös:

    Uusimmat