Perintöriita päättyi murhan yritykseen: Yli 7 vuoden vankeuteen tuomitun miehen tarkoitus oli hävittää pikkuveljensä ruumis viemärinavausaineella

1:36
58-vuotiaan miehen aikomus oli hävittää veljensä ruumis liuottamalla. Katso videolta, millaisia varusteita syytetyn hallusta löytyi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tänään 58-vuotiaan Jukka Antero Ukkosen 7 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen 56-vuotiaan pikkuveljensä murhan yrityksestä. 

Teko tapahtui 9. toukokuuta Turussa.

Oikeuden mukaan Ukkosen tarkoitus oli ensin murhata veli ja sen jälkeen hävittää veljensä ruumis liuottamalla se viemärinavausaineeseen.

– Vastaajan tarkoituksena on ollut surmata veljensä tavalla, jota hän on varustautumisen pitkä kesto huomioon ottaen suunnitellut varsin pitkään. Vastaaja oli laatinut suunnitelman ruumiin hävittämiseksi rikoksen toteuttamisen jälkeen, oikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeus määräsi Ukkosen maksamaan veljelleen kivusta 3000 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 1500 euroa, henkisestä kärsimyksestä 6500 euroa ja lisäksi sairaanhoitokustannuksista, esinevahingosta ja oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 10 600 euroa.

Pitkä riita taustalla

Tekoa edelsi vuosikymmeniä kestänyt riitely. Veljekset eivät olleet puheväleissä enää kymmeniin vuosiin.

Viimeinen niitti riitaan tuli viime vuoden lopulla, kun 58-vuotiaalle miehelle selvisi, että veljesten äiti oli testamentannut kaiken omaisuutensa pikkuveljelle. Isoveljelle jäi ainoastaan perinnön lakiosuus.

Äiti kuoli jo viime syyskuussa, mutta Ukkonen sai tiedon äitinsä kuolemasta ja testamentista vasta joulukuussa.

Murhan yritys tapahtui toukokuussa Turun keskustassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Se oli veljesten äidin kuolinpesän asunto, jossa oli edelleen myös vuonna 1978 kuolleen veljesten isän jäämistö. Se on jaettu veljesten kesken, mutta siitäkin oli ollut riitaa.

Hyökkäsi veitsen kanssa

Jukka Ukkonen meni äitinsä asunnolle jo murhan yritystä edeltävänä iltana. Hänellä oli asunnolla mukanaan veitsen ja sähkölamauttimen lisäksi kumihanskat, puhallettava kahluuallas, suuri määrä viemärinavausrakeita, roskapusseja, kumisaappaat ja traumasakset.

Uhriksi joutunut veli saapui asunnolle iltapäivällä 9. toukokuuta. Hän oletti asunnon olevan tyhjä.

Isoveli oli asunnon työhuoneessa, kun nuorempi veli tuli sisään. Pikkuveli ei havainnut veljeään sisään tullessa.

Isoveli tuli häntä kohti kumihanskat käsissään, metsästysveitsi vasemmassa kädessä ja sähkölamautin oikeassa kädessä. 

Ukkonen väitti kuulusteluissa, että hän oli hätääntynyt tilanteessa ja epäili pikkuveljen voivan olla väkivaltainen häntä kohtaan. Hän väitti ottaneensa sattumalta mukaansa metsästysveitsen ja sähkölamauttimen. Nuorempi veli ei kuitenkaan koskaan ollut ollut väkivaltainen.

Ukkonen hyökkäsi asunnon eteisessä veljensä kimppuun ja löi tätä useita kertoja veitsellä. Veitsen terän pituus oli 16 senttimetriä. Iskut osuivat kaulaan, niskaan, kylkiin, rintaan, olkavarteen ja selkään.

Lisäksi mies antoi veljelleen sähkölamauttimella sähköiskuja ainakin neljä kertaa eri puolille kehoa.

Uhri hälytti itse apua

Veljesten välille syntyi asunnossa pystypaini. Pikkuveli pääsi pelastautumaan isoveljensä hyökkäykseltä, kun hän sai veitsen tämän kädestä, puukotti tätä ja pääsi pakenemaan rappukäytävään.

Uhri sai itse soitettua hätäkeskukseen ja hälytettyä apua paikalle. Sen jälkeen hän pakeni ulos odottamaan poliisia. Asuntoon ja rappukäytävään jäi runsaasti verijälkiä väkivallan jäljiltä.

Oikeuden mukaan Ukkonen varustautui tekoon välineiden avulla ja hänen ilmeinen tarkoituksensa oli murhata veli ja hävittää ruumis.

Tätä tarkoitusta varten Ukkosella oli natriumhydroksidia eli viemärinavausrakeita yli 10 kiloa.

– Jukka Ukkosella on ollut veljeään kohtaan tuntemasta pitkäaikaisesta kaunasta ja vihasta johtuva tarve tai vaikutin kostaa veljelleen. Lisäksi hänellä on ollut merkittävä taloudellinen intressi. Näiden seikkojen yhdistelmästä on muodostunut varsin vahva motiivi jopa henkirikoksen tekemiseen, oikeus totesi.

Oikeudelle lausunnon antaneen oikeuslääkärin mukaan Ukkosella hallussa ollut natriumhydroksidi soveltuisi ruumiin hävittämiseen, koska se reagoi ihmisruumiiseen ja ihoon.

Oikeuslääkärin lausunnossa todettiin, että orgaanisen materiaalin, ruumiin tai ruumiin kappaleiden hävittäminen vahvan emäsliuoksen avulla on mahdollista. 

Syyttäjä vaati miehelle vähintään 8 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta murhan yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan oikeudenmukainen seuraamus Ukkosen rikoksesta on 7 vuotta 10 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Ukkonen tuomittiin myös menettämään luutnantin sotilasarvonsa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja