Mies taivutteli seniilin isänsä ohjaamaan itselleen muhkean omaisuuden ohi sisarusten – miljoonalahjasta katkera perintöriita

Kenen kannattaa tehdä testamentti? 16:24

Helsingin hovioikeudessa ratkaistiin tapaus, jossa iäkkään miehen poika hyödynsi isänsä iän tuomaa ymmärtämättömyyttä saadakseen tältä miljoonalahjan ohi sisartensa. Oikeus pysyi Espoon käräjäoikeuden kannassa, ja kumosi isän antaman miljoonalahjan pätemättömänä.

Video: Testamentit aiheuttavat toisinaan kuohuntaa kuolleen omaisissa. Päälakimies Sakari Wuolijoki kertoo, mikä testamentti on ja miten sellainen tehdään. 

Asia oli jatkoa aiemmalle perintöriidalle, jossa mies oli taivutellut isänsä tekemään itseään suosivan testamentin. Testamentti kumottiin pätemättömänä.

Lahjan saanut mies katsoi itse, että hänen isänsä ei ollut hänestä riippuvainen eikä hänen ymmärryskykynsä ollut myöskään heikentynyt. Miehen mukaan hänen isänsä oli halunnut korjata miehen ja tämän sisarusten saamien lahjojen välistä epäsuhtaa uudella lahjalla.

Oikeus ei uskonut miehen perusteluja

Oikeus katsoi kuitenkin, ettei ollut mitään seikkoja, jotka tukisivat käsitystä, että miehen isä olisi pitänyt lahjoja epätasaisesti jaettuna, vaikka mies itse oli tätä mieltä ollut voimakkaasti jo pidemmän aikaa.

Miehen sisarukset olivat saaneet asunto- ja liikehuoneisto-osakkeita, mies erään yrityksen osakkeita.

– Hovioikeus erityisesti korostaa, että tehty lahjoitus -- ei suinkaan ole korjannut epäsuhtaa vaan aiheuttanut merkittävän epäsuhdan miehen hyväksi.

– Kaikki se, mitä on ilmennyt käsillä olevassa asiassa sekä aikaisemmin ratkaistuissa testamentin moitteessa ja lahjanlupauksen peruuttamisessa, viittaavat vahvasti siihen, että [lahjan antajalla] ei ole ollut mitään perusteltua aihetta suosia poikaansa tyttäriinsä nähden.

"Käytti tietoisesti hyväkseen isänsä ymmärtämättömyyttä"

Oikeus katsoikin käräjäoikeuden tapaan, että miehen isän tahdon johdonmukaisuus oli muuttunut, ja katsoi miehen olleen tässä asiassa ohjaavana toimijana.

Oikeuden näkemyksen mukaan mies oli käyttänyt tietoisesti hyväkseen isänsä ymmärtämättömyyttä saadakseen tältä lähes 1,2 miljoonan euron arvoisen lahjan pääasiassa pörssiosakkeita.

Päätöksestä voi hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat