Mainos

Perho: Erikoissairaanhoitoa tehostettava

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon mukaan sairaanhoitopiireihin nojautuvaa erikoissairaanhoitojärjestelmää on tehostettava.

Sairaanhoitopiirejä on liikaa ja niiden tuottamat palvelut ovat monilta osin tehottomia ja kalliita. Sairaanhoitopiireissä kilpailukykyä onkin lähdetty etsimään yhtiömuotoisesta tehotuotannosta.

Helsingin kaupungin järjestämä laaja tarjouskilpailu osoitti taannoin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tuottaa palveluita liki 15 prosenttia yksityissairaaloita kallimmalla. Tilanteen otaksutaan olevan sama myös muualla maassa. Sairaanhoitopiirien jäseninä kunnat ohjautuvat käyttämään tehottomampaa ja kallimpaa palvelua.

Monen mielestä parinkymmenen sairaanhoitopiirin pyörittämä erikoissairaanhoitojärjestelmä on jo aikansa elänyt. Sosiaali-ja terveysministeri Maija perhon mukaan sairaanhoitopiirejä on liikaa ja niiden pitäisi yhdistyä.

- Sairaanhoitopiirien osalta voidaan todeta, että monissa niistä on hyvin pieni väestöpohja. Näekin paremminkin niin, että sairaanhoitopiirit yhdistyvät ensin osittain keskenään, Perho sanoo.

Ministeri uskoo, että tulevaisuudessa sairaanhoitopiirejä on vähemmän ja ne toimivat samanaikaisesti sekä julkisina osto-organisaatioina että osakkaina yksityisissä tuotantolaitoksissa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä mallia ryhdyttiin toteuttamaan ensimmäisenä Suomessa parisen kuukautta sitten. Sairaanhoitopiiri keskitti kaikki alueensa tekonivelleikkaukset omistamaansa, syyskuussa avattuun tekonivelsairaala Coxaan. Coxassa asennetaan yksinomaan tekoniveliä, parhaimmillaan 2500 kappaleen vuosivauhdilla. Liukuhihnaleikkaamon pääosakkaina ovat sairaanhoitopiirin lisäksi Tampereen kaupunki ja saksalainen yksityissairaala.

- Coxan kohdalla kysymys on pilotista ja siitä saaduista kokemuksista, joita muut sairaanhoitopiirit sitten voivat hyödyntää, Perho kuvailee.

Coxan kaltaisia yhden tuotantolinjan yhtiöitä onkin syntymässä eri puolille Suomea. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit aikovat avata yhteisen tekonivelkeskuksen Kotkaan, Kaakkois-Suomeen on niin ikään syntymässä sairaanhoitopiirien ja Reumasäätiön yhteistyönä tekonivelleikkaamo. Yhtiömuotoista tehotuotantoa kaavaillaan myös silmä- ja sydänkirurgiaan sekä röntgen- ja laboratoriopalveluihin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.