Perheväkivallan riski kasvaa kesällä

Pitkään muhineet parisuhdeongelmat lisäävät perheväkivallan riskiä kesälomalla. Ongelmana on yhä se, ettei mieltä painavista asioista puhuta riittävästi.

Espoon Lyömättömän linjan johtaja Jari Hautamäki kehottaa hakemaan apua jo ennen lomien alkamista, jotta riitojen kärjistyminen väkivallaksi voitaisiin estää:

- Monesti arjesta selvitään lomaa odottaen. Ajatellaan, että kun loma alkaa niin kaikki on paremmin. Sitten lomalla esille nousevat sellaisetkin ongelmat, joita ei arjen aikana ole huomannut.

Kesän väkivaltatilanteita selvitellään ammattiauttajan avustuksella usein vasta lomien jälkeen. Hautamäen mielestä loman loppumista on turha odottaa, vaan yhteyttä auttaviin tahoihin olisi otettava heti kun tilanne perheessä uhkaa kärjistyä väkivaltaiseksi.

Kertomalla olo paremmaksi

Lyömätön linja auttaa miehiä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessä.

- Meillä työ lähtee siitä mitä puhelimessa kerrotaan. Tarjotaan kuuleva korva ja sitten pyritään keksimään keino, miten turvallisuus saadaan perheessä taattua, Hautamäki sanoo.

Väkivaltaa aiheuttavia ongelmia on monia. Muun muassa erouhka voi saada ihmisen käyttäytymään väkivaltaisesti.

- Pyritään pitämään tilanne perheessä järjestyksessä vaikka sitten väkivallan avulla, Hautamäki täsmentää.

Nuoret kertovat ongelmistaan enemmän

Eniten avunpyyntöjä tulee yhdestä viiteen vuotta naimisissa olleilta alle 35-vuotiailta miehiltä, joilla on pieniä lapsia. Miesten kertoman mukaan alkoholilla on ollut osuutta noin joka toisessa väkivallaksi muuttuneessa riidassa. Alle 25-vuotiaiden yhteydenotot ovat lisääntyneet paljon parin viime vuoden aikana.

- Nuorin asiakas meillä on 18-vuotias. Nuorten suureen lukumäärään lienee osaltaan syynä se että asiasta puhutaan nykyään enemmän. Avun hakeminen on sallitumpaa, Hautamäki miettii.

Kyseessä voi myös olla sukupolvien välinen ero. Nuoret miehet eivät ole ongelmiensa jakamisen suhteen yhtä konservatiivisia kuin vanhemmat ikäluokat.

Merkittävä osa kesäisistä yhteydenotoista tulee maahanmuuttajilta. Hautamäki epäilee, että syy on kulttuurien erilaisessa kesänviettotavassa. Suomalaisten karatessa kesäksi mökeilleen maahanmuuttajat pysyvät kiinni kaupunkien elämässä.

Hautamäki on huolestunut siitä, että ikääntyneiden avunpyynnöt ovat vähentyneet. Syiksi laskulle Hautamäki arvelee väkivallan salailua. Liitto on voinut myös jo kariutua, mutta mies ei koe tarvitsevansa apua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat