Perheenisän auto upposi jään läpi hyiseen järveen Mikkelissä – pieni risteyskolari johti sivullisen autoilijan karmeaan kuolemaan

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi noin nelikymppisen naisen huolimattomuudesta, joka johti karmeaan ketjureaktioon Mikkelissä vuonna 2020. Naisen ajaman pienen kolarin takia sivullinen autoilija joutui tekemään kolaripaikalla väistöliikkeen, joka suisti hänet jäiseen järveen. Mies kuoli.

Karu onnettomuus tapahtui tammikuussa 2020 Mikkelin Anttolassa, Pitkäpohjanlahden kohdalla.

Ajokeli tiellä 62 oli huono. Lunta oli satanut ja tien pinta oli auraamatta. Lämpötila oli hieman miinuksen puolella.

Nainen oli ajanut jonkin matkaa toisen henkilöauton perässä. Risteyksen kohdalla molemmat olivat kääntymässä Pajatielle päin.

Nainen oli kertomansa mukaan ennakoinut käännöstä ja jarruttanut. Hän ei kuitenkaan saanut autoaan kokonaan pysähtymään.

Naisen sanojen mukaan auto meni eteenpäin kuin "junan raiteilla" ja törmäsi risteysalueella edessä olleen auton oikeaan takakulmaan, vaikka hän yritti vielä väistää.

Vain perä näkyi

Törmäyksen, joskin lievän sellaisen, johdosta edessä ollut auto liikahti ja ajautui jonkin verran keskiviivan ylitse.

Samaan aikaan vastakkaisesta suunnasta tuli kaksi pakettiautoa. Ensimmäisen kuljettajan onnistui väistää risteyksessä ollutta autoa. Hän jatkoi matkaansa normaalisti.

Toisen kuljettajan kohdalla lopputulos oli sen sijaan karmea. Miehen ohjaama pakettiauto suistui väistöliikkeen takia tieltä.

Aivan onnettomuuspaikan tuntumassa on silta ja Saimaan lahti. Miehen auto osui ensin sillan penkereeseen ja upposi sitten jäiseen järveen.

Auto humahti jääkannen läpi nokka edellä niin syvälle, että siitä jäi näkyviin vain hieman sen takaosaa.

Autoa kuljettanut mies jäi autoon loukkuun, kunnes paikalle hälytetyt pelastajat saivat hinattua auton avannosta.

Mies oli pahoin kylmettynyt ja hänet vietiin sairaalaan, missä hän kuoli hoidosta huolimatta.

Uhri oli kolmelapsisen perheen isä. Tuomion perusteella oikeudessa käytiin läpi myös, miten raskasta tapahtuman käsittely oli ollut miehen perheelle.

Nainen syytti pakettiautoilijaa huolimattomuudesta

Kolarin aiheuttanut nainen myönsi oikeudessa syyllistyneensä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, mutta kiisti aiheuttaneensa miehen kuoleman.

Naisen puolustus vetosi siihen, ettei pieni kolari ollut aiheuttanut miehen tieltä suistumista, vaan tämä oli puolustuksen mukaan toiminut itse tilanteessa huolimattomasti.

Oikeus ei löytänyt tällaisesta mitään näyttöä, vaan päätyi toteamaan, että nainen syyllistyi huolimattomuudellaan myös kuolemantuottamukseen.

Käräjäoikeus muistutti tuomiossaan, että jo vähäinenkin huolimattomuus liikenteessä ja varsinkin yhteentörmäys toiseen autoon voi aiheuttaa ketjureaktion ja vakavankin lisäonnettomuuden. Tällä kertaa pieni kolari aiheutti sivullisen autoilijan kuoleman.

Vuonna 1983 syntynyt nainen tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Sakoista jää naisen tuloilla maksettavaa 1350 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja