Perheenisä sairastui koronaan, mutta muu perhe vältti taudin – ylilääkäri kertoo, kuinka estää tartunnan leviäminen kotioloissa

Korona tarttuu erityisesti perhepiirissä, mutta osa onnistuu taklaamaan viruksen leviämisen. Koronaan sairastuneen Tero Rantalan kuusihenkisestä uusioperheestä kukaan muu ei tiettävästi sairastunut.

Viime marraskuussa Rantala sairastui koronavirukseen. Oireet olivat vähäiset, ainoastaan kurkkukipua ja pientä lämpöä. Koko perhe, puoliso ja neljä lasta, asetettiin 14 päivän karanteeniin ja sairastunut isä 10 päivän eristykseen.

Rantalan mukaan perhe ei saanut viranomaisilta erillisiä ohjeita siihen, kuinka tartunnan leviäminen estettäisiin perheen sisällä.

– Ei meille ihmeellisiä ohjeita annettu. Yritettiin itse miettiä, että miten parhaiten saataisiin estettyä leviäminen perheessä.

Katso myös: MTV toteutti paljon puhuvan simulaation tautien leviämisestä. Näin hurjasti virus leviää työyhteisössä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin hurjasti virus leviää työyhteisössä – MTV toteutti paljon puhuvan simulaation tautien leviämisestä 6:04

Jokaiselle oma huone

Perheen suuri asunto helpotti leviämisen estämisessä, kun perheenjäsenet välttivät kontaktia eristyksessä olevaan isään sekä toisiinsa.

Koronan saanut Rantala vietti lähes koko eristysajan omassa huoneessaan. Niin tekivät myös perheen kolme lasta.

17-vuotias esikoinen sen sijaan muutti karanteeniajaksi perheen toiseen osoitteeseen, jonne hänelle kuljetettiin ruoat.

– Muuten pidimme kiinni turvaväleistä, mutta avopuolisoni kanssa nukuimme samassa sängyssä.

Puoliso kuitenkin vältti koronan.

Ensin söivät lapset, sitten sairastunut

Perhe kiinnitti myös huomiota ruokahuoltoon.

Ystävät ja tuttavat jättivät ruokakassit oven taakse, ja ruokailu suoritettiin erillään, kun perheenjäsenet hakivat ruoat yksitellen keittiöstä ja söivät omissa huoneissaan.

– Lapset kävivät ensin syömässä ja menivät huoneisiinsa. Itse kävin hakemassa ruokaa viimeisenä, Rantala kertoo.

Lisäksi käsien pesusta pidettiin huolta ja huoneita tuuletettiin normaalia enemmän. Sairastuneen huoneen ovi oli kiinni koko ajan, myös tuuletuksen ajan.

Tilannetta helpotti myös se, että potilaan kunto ei heikentynyt missään vaiheessa niin, että hän olisi tarvinnut apua esimerkiksi liikkumiseen. Näin turvaväleistä oli helppo huolehtia.

Korona leviää herkästi perhepiirissä

Rantalan sairastama virus oli niin sanottu "tavallinen korona". Vaikka ärhäkän brittimuunnoksen tiedetään tarttuvan helpommin, suojautumisohjeet ovat samat.

– Suojautumiskeinot ovat entuudestaan tuttuja ja keinot ovat samat kaikkia koronaviruksia vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä virusvariantti tai aiemmin levinnyt viruskanta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Altistumistilanteet ja niistä syntyneet jatkotartunnat perheen sisällä on yleensä helppo selvittää. Kaikissa tartunnoissa noin kolmasosassa tartunnanlähde jää kuitenkin epäselväksi, erityisesti jos alueella on ollut tartuntoja runsaasti. 

Hannila-Handelbergin mukaan jopa yli puolet tiedossa olevista tartunnoista on sellaisia, joissa tartunta on samasta taloudesta. 

Espanjalaisen tutkimuksen mukaan lähes joka viides sai tartunnan kotikaranteenissa. 

– Tiedetään, että samassa taloudessa leviämistä edesauttaa se, että kyseessä on tiivis yhteisö, jossa lähikontaktit ovat varsin pitkäaikaisia. 

– Tartunnan saanut voi olla oireeton tai voi levittää virus eteenpäin jo 1–2 päivää ennen oireiden alkua, jolloin suojautumistoimenpiteisiin ei ehkä ryhdytä samalla tavalla kuin tilanteessa, jossa varmistettu koronatapaus on jo tiedossa, Hannila-Handelberg jatkaa.  

Näin pienennät tartuntariskiä kotona  

  • Jos mahdollista, vain yksi riskiryhmään kuulumaton aikuinen hoitaa sairastunutta
  • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa  
  • Muiden samassa asunnossa asuvien tulisi oleskella eri huoneessa kuin sairastunut 
  • Jos oleskelet samoissa tiloissa sairastuneen kanssa tai olet sairastuneen lähellä, käytä kasvomaskia  
  • Jos potilas käyttää samaa wc:tä muiden kanssa, varaa kaikille perheenjäsenille oma käsipyyhe  
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa esimerkiksi avaamalla ikkunat  

Lähde: THL 

Maski suojaa myös kotona  

Kun Rantalan perheen jäsenet liikkuivat kodin yleisissä tiloissa, he pitivät huolen turvaväleistä ja saippuoivat käsiä normaalia enemmän. Maskeja he eivät sisällä käyttäneet.  

Hannila-Handelbergin mukaan kotioloissa maskia voi käyttää halutessaan.  

– Jos hoitaisin kotona koronaan sairastunutta, käyttäisin itse kirurgista suu-nenäsuojusta, hän kommentoi.  

Katso myös: Kuinka hyvin erilaiset kasvomaskit todella suojaavat? Yskivä robottipää paljastaa suojaimien heikkoudet


Lue myös:

    Uusimmat