Mitä tehdä, kun samassa kodissa asuva saa koronan? Sairastunut tulisi eristää muista perheenjäsenistä: "Päätartuntareitti on, että ollaan samassa tilassa"

Maailmanlaajuisesti vahvistettuja koronatartuntoja on nyt yli miljoona 1:32
Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä maailmassa on noussut yli miljoonan.

Perheenjäsenten tiivis elinympäristö, koronaviruksen tehokas tarttuminen ja taudin varsin pitkä kesto tekevät perheeseen päässeestä koronaviruksesta vaikean vastustajan. Suomessa perheen piirissä koronavirusta ovat sairastaneet muun muassa Martti ja Eeva Ahtisaari.

Koronavirus ei tietysti ole tässä suhteessa ainutlaatuinen tartuntatauti, sillä esimerkiksi norovirus ja influenssa kiertävät tehokkaasti perheen sisällä.

– Jos perheenjäsenellä on koronavirustartunta, niin onhan siltä suojautuminen vaikeata. Jo pandemian alusta lähtien tiedetään, että tartunnat leviävät helposti lähipiirissä eli käytännössä perheessä, toteaa uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että koronavirus tarttuu myös oireettomilta. Näin ollen koko perhe voi saada tartunnan ennen kuin kukaan edes tietää koronan tulleen kylään.

– Tämä on valitettavasti täysin mahdollista, sillä vaikka oireelliset ovat merkittävimpiä tartuttajia, niin oireettomatkin voivat tartuttaa, Sironen sanoo.

"Päätartuntareitti on, että ollaan samassa tilassa"

Perhepiiriin soluttautuneelta koronavirukselta on toki mahdollista ainakin yrittää suojautua. Keinot ovat pääosin vanhoja tuttuja. 

Käsien pesu korostuu ja kasvojen koskettelua tulisi välttää.

– On paljon asioita, joita voi yrittää tehdä. Mutta siinä saa olla aika tarkkana. Merkittävä reitti on pisaratartunta suoraan tai käsien kautta. Erityisesti potilaan täytyy olla tarkka käsihygienian, aivastusten ja yskimisen suhteen, Sironen luettelee.

Kotona koronaan sairastunut olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan eristää muista perheenjäsenistä. Näin minimoidaan luonnollinen kontakti sairaan ja terveiden perheenjäsenten kesken.

– Päätartuntareitti on, että ollaan samassa tilassa – jos on mahdollista saada tartunnan saanut omaan huoneeseensa, se olisi suositeltavaa. Jos kotona on kaksi vessaa, niin potilaalle olisi hyvä varata omansa, Sironen sanoo.

Koronakodissa siivous korostuu

Tilojen jakamisen lisäksi myös tavaroiden käytössä tulisi noudattaa varovaisuutta. Marttojen mukaan esimerkiksi sairastuneen ruokailuvälineitä, lakanoita ja vaatteita ei tarvitse pestä erikseen. Niiden käsittelyn jälkeen kädet on kuitenkin syytä pestä huolellisesti.

Marttojen mukaan kaikilla perheenjäsenillä olisi hyvä olla oma käsipyyhe ja se olisi syytä vaihtaa päivittäin.

Usein kosketeltavat pinnat kannattaa pestä usein heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Erityishuomiota vaativia pintoja ovat muun muassa ovenkahvat, valokatkaisijat, vesihanat ja pöytien pinnat.

Kaikki siivousvälineet, kuten myös lakanat ja pyyhkeet, tulisi pestä 60 asteessa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulee suosia kertakäyttöisiä siivousliinoja. Ne siivousvälineet, kuten imuri, joita ei voi pestä pesukoneessa, tulee pyyhkiä erikseen.

Koronaviruksen on todettu myös leviävän eläimiin, joten koirien ja kissojen kaltaisiin lemmikkeihin olisi syytä pitää etäisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat