"Makasin lattialla horkassa henkeä haukkoen" – näin salakavalasti koronan brittimuunnos iski Heinin, 32, koko perheeseen: esittävät suomalaisille yhden toiveen

5:06
Kuinka kasvomaski suojaa yskänpuuskan iskiessä? Katso pysäyttävät tulokset videolta.

Kolmikymppinen Heini Lehtonen sairasti koronaviruksen brittimuunnoksen aiheuttaman vaikean taudin, jonka sai päiväkoti-ikäiseltä lapseltaan. Nyt perhe pyytää suomalaisista vielä hetken jaksamista koronarajoitusten puristuksessa.

Lehtosen ja hänen miehensä Iiro Kulvikin perheeseen iski koronan brittivarianttitartunta tyttären mukana päiväkodista. Päiväkodista ilmoitettiin siellä havaitusta koronan britannialaista muunnoksesta ja perheen yllätykseksi käytännössä oireeton tytär paljastui testissä koronapositiiviseksi.

Aluksi vaikutti siltä, että karanteeniin määrätty perhe selviäisi säikähdyksellä. Lehtonen kävi vähäisten oireiden takia kolme kertaa koronatestissä, jotka kaikki todettiin negatiivisiksi. Muu perhe ei oireillut.

Kuitenkin karanteenin lopussa runsas viikko sitten Lehtosen yskä alkoi paheta, lihaskipu ja päänsärky yltyä sekä kuume nousta. Oireiden voimistumisen vuoksi hän meni taas koronatestiin, ja jo parin tunnin päästä saatu testitulos oli positiivinen.

Muutaman päivän jälkeen myös Kulvik ja heidän pieni vauvansa todettiin koronapositiivisiksi.

– Oletettavasti meidän tytär on saanut koronan päiväkodista, Heini on saanut sen meidän tyttäreltä ja minä ja vauva sitten Heiniltä, Kulvik kertoo MTV Uutisille.

Joutui soittamaan kotiinsa ambulanssin

Lehtosen oireet olivat erittäin vakavat, ja hän joutui sairaalaan jo samana päivänä, kun hän sai positiivisen testituloksen.

Jo testiin pääsy ja palaaminen kotiin oli hänelle vaikeaa tautioireiden voimakkuuden vuoksi, vaikka hän oli tilannut testissä käymistä varten koronataksin.

Palattuaan testistä kotiin oireet pahenivat entisestään. Kuume nousi 40 asteen tienoille ja hengenahdistus paheni. Lehtonen joutui lopulta soittamaan ambulanssin viemään itsensä päivystykseen, jossa hänellä todettiin koronan aiheuttama keuhkokuume ja kohonneen keuhkoveritulpan riski. Lehtonen on kolmikymppinen, perusterve nainen, joka ei tupakoi.

"Makasin eteisen lattialla horkassa ja henkeä haukkoen"

Lehtonen vietti yön sairaalassa, ja aamulla oireiden vähyyden vuoksi hänet päästettiin kotiin. Taudin aiheuttama kuumeen aaltoilu iski kuitenkin voimalla. Vain kaksi tuntia kotiin pääsyn jälkeen kuume oli jälleen noussut 37 asteesta 40 asteeseen.

– Makasin eteisen lattialla horkassa täristen, tuskissani ja henkeä haukkoen. Sitten uudelleen ambulanssilla sairaalaan, sillä kertaa keuhkotautiosastolle, jossa olin sitten perjantaihin asti, Lehtonen kertoo.

Sairaalassa hän sai runsaasti lääkitystä ja lisähappea useamman päivän ajan.

Lehtosen oli sairaalassa noin viikon, ja yskä jatkuu yhä. Hän saa yhä verenohennuslääkkeitä veritulppien ehkäisemiseksi, sekä särkylääkkeitä, yskänlääkkeitä ja muita lääkeaineita.

Muunnos voi aiheuttaa salakavalasti suuria tartuntaketjuja

Lehtonen kertoo suhtautuneensa koko pandemian ajan vakavasti koronavirukseen ja tehnyt parhaansa suojellakseen itseään ja muita. Silti koronavirus yllätti.

– Ehkä eniten se, että ei sitä itsekään ollut tajunnut, miten valtava ero tässä brittimuunnoksessa on juuri lasten tartuttamisessa, hän toteaa.

Tauti oli perheen lapsilla vähäoireinen, eikä perheen vauvasta käytännössä edes huomannut, että tällä on korona. Perhe miettii, miten uusi koronamuunnos voi nyt levitä huomaamatta lasten kautta näiden perheisiin.

– Meidänkään päiväkodissa me emme olleet läheskään ainoa perhe, jossa joka ikinen perheenjäsen sai tartunnan, Lehtonen kertoo.

– Täällä voi olla aika tiukat paikat parin viikon päästä, jos tätä ei oteta vakavasti. Kyllä tässä on aika vaikea paikka, se ihan salakavalasti voi yhdessä päiväkodissa aiheuttaa 40–100 ihmisen tartuntaketjuja ennen kun se huomataan, Kulvik komppaa.

"Jos koskaan niin nyt kannattaa pysyä kotona"

Nyt perhe toivoo, että suomalaiset ottaisivat koronaväsymyksestä huolimatta taudin riskin tosissaan.

– Ymmärrän sataprosenttisesti sen, että kaikilla tulee ihan korvista tämä tilanne, niin tulee minullakin. En voi edes kuvitella miten vaikeaa monilla yrittäjillä, kulttuurialan ihmisillä ja muilla on, ja miten täysin kohtuuton tämä tilanne heille on näin pitkään ollut, Lehtonen sanoo.

– Siitä kaikesta huolimatta, jos koskaan niin nyt kannattaa vain pysyä siellä kotona ja tehdä kaikkensa, koska nyt on uskoakseni arvaamattomin ja pelottavin vaihe tästä koronamuunnoksesta johtuen, hän sanoo.

Lehtonen toivoo, että ihmiset tukisivat hädässä olevia yrittäjiä parhaansa mukaan turvallisin keinoin esimerkiksi tilaamalla ruokaa kotiin, osallistumalla etätapahtumiin ja esimerkiksi ostamalla palveluita etukäteen.

Myös Kulvik toivoo, että huolimatta rokotteiden jaon nostattamasta toiveikkuudesta ihmiset välttäisivät yhä ihmiskontakteja.

– Jos tämä brittimuunnos tästä ryöpsähtää, se olisi aika traagista, kun ollaan niin lähellä maalia, Kulvik miettii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja