Mainos

Perheen järkyttävä tarina: Veljekset Martti, 16, ja Akseli, 15, pahoissa turmissa – väliä vain muutama kuukausi

Kohtalo on koetellut Kyproksella asuvaa suomalaisperhettä tänä keväänä karulla tavalla – kahdesti. Perheen molemmat teini-ikäiset pojat joutuivat auton yliajamaksi kolmen kuukauden sisällä. Perhe haluaa nyt muistuttaa autoilijoita , että välinpitämättömyys liikenteessä ei koske vain uhria, vaan repii rikki koko perhettä.

Jos otat, et aja – ja kun ajat, keskityt vain siihen. Siinä kaksi sääntöä, joita kaikki tiellä liikkujat eivät ikävä kyllä onnistu noudattamaan. Eivät meillä eivätkä maailmalla.

Tämän on saanut tänä keväänä surullisella tavalla huomata suomalaisperhe, jonka kaksi poikaa joutuivat eri onnettomuuksissa yliajon kohteeksi Kyproksella.

16-vuotiaan Martin yli ajoi huhtikuussa rattijuoppo. Kolmen kuukauden päästä siitä rekka törmäsi Martin pikkuveljeen Akseliin, 15. Kuljettaja oli kirjoittanut tekstiviestiä kännykällään.

9 sekuntia tekstiviestin parissa oli tuhota nuoren elämän

Etenkin Akselin saamat vammat ovat vakavat.

– Martilla rikkoutui pahasti polvi monesta kohtaa ja tikkejä tuli ympäri kehoa – puhumattakaan peloista liikenteessä ja yöllisistä painajaisista. Akseli makaa edelleen sairaalassa väsyneenä ja tuskaisena, perheen äiti kertoo MTV Uutisille.

Akseli ja Martti itse kertovat tapahtuneesta sähköpostitse.

– Olin ajamassa (skootterilla) kotiin ja ryhmityin kääntyvien kaistalle odottamaan, että vastaan tuleva Audi ajaisi ohi, kun ylinopeutta ajava rekka törmäsi minuun takaa. Kuski oli näprännyt ajaessaan kännykkäänsä. 9 sekuntia hänen keskittyminen oli poissa liikenteestä, ja se koitui minun kohtalokseni, Akselii toteaa.

Rekan törmäyksen jälkeen Akseli lensi vielä päin vastaan tulevaa Audia.

– Sain törmäyksestä viisi murtumaa selkärankaani. Lisäksi perna ja vasen munuainen repeytyivät. Minulla on myös pieni keuhkorepeytymä. Nyt makaan liikkumattomana sairaalasängyssä osastolla mahdollisesti jopa kuukausia, hän viestittää.

Onnettomuus tuli yöllä uniin

Myös Martti kertoo olleensa pyöräilemässä skootterilla onnettomuuden sattuessa.

– Olin ajamassa kotiin samaa reittiä kuin mitä käytän aina. Huomasin ensimmäisessä risteyksessä stop-merkin eteen pysähtyneen sinisen henkilöauton. Ajattelin kuskin nähneen minut ja kiihdytin vauhtia. Yhtä äkkiä nainen ajoikin suoraan eteeni. Pyöräni ja auton välissä oli ehkä 2–4 metriä väliä enkä juurikaan ehtinyt muuta kuin painaa kumpaakin jarrua, ja sitten vintti pimeni, Martti kertaa tapahtumia.

Martin seuraava muistikuva on hetkestä, kun hän avaa silmänsä ja näkee auttamaan pysähtyneet ihmiset.

– Näen myös todella paljon lasinsiruja maassa – pääni oli osunut kuskinpuoleiseen sivu-ikkunaan. Vasemmasta peukalostani vuosi verta ja oikea käteni oli kokonaan veressä. Nainen piti kättäni vaakatasossa ja itki. Muistan myös sen, että haistoin ihmisten hengityksestä alkoholin; nuo ihmiset olivat siitä autosta. Sairaalassa kävi ilmi, että oikeassa kädessäni oli 3 syvää haavaa ja niihin laitettiin 4 tikkiä. Myöhemmin selvisi, että myös polvilumpio ja polvikierukka olivat murtuneet. Lisäksi polven sisäside oli repeytynyt.

Fyysisten vammojen lisäksi Marttia vaivasivat painajaiset.

– Pelkäsin onnettomuuden takia istua autossa ja näin jonkin aikaa pahoja painajaisia onnettomuudesta. Nykyään kaikki on hyvin, ja polvi on kunnossa. Mitään kammoa ei jäänyt kaksipyöräisiinkään, koska rakastan niitä niin paljon ja kova hinku on päästä taas tien päälle. Esteenä vain on se, että ei ole enää pyörää, Martti kirjoittaa.

Pikkusisko: ”Onnettomuudet ovat kouraisseet syvältä sydämestä”

Kyproksella vuosia asunut suomalaisperhe on ollut murheen murtama onnettomuuksien takia.

Poikien pikkusisko suree myös autoilijoiden välinpitämättömyyttä. Hän ihmettelee sitä, että poikien yliajajat eivät ole olleet perheeseen yhteydessä kertaakaan tapahtumien jälkeen.

– Ei edes se rattijuoppo, joka oli nainen. Nämä onnettomuudet ovat kouraisseet minua sydämen pohjasta. Minun elämäni on ollut nyt neljä kuukautta kyyneliä, odottelua ja toivoa, pikkusisko viestittää.

– Menen aina sanattomaksi, kun katson tapahtumapaikkaa. Ja kun katson, mitä rekkakuski teki minun isoveljelleni ja rattijuoppo toiselle isoveljelleni. Haluan kertoa ihmisille, miltä tuntuu tämä pelko ja näitten kyyneleitten määrä.

Pojat vetoavat muihin tiellä liikkujiin

Pojat itse haluavat vedota autoilijoihin ja pyöräilijöihin, että kaikki tekisivät yhteistyötä liikenteessä.

– Kännykkä ei ole niin tärkeä, etteikö sitä voi jättää ajaessa taskuun tai laukun pohjalle. Tuntuu pahalta ajatella, että se kännykällä leikkiminen oli minua arvokkaampaa. Ja jos on pakko juoda alkoholia, pitää mennä taksilla kotiin, Akseli toteaa.

Martti muistuttaa moottoripyöräilijöitä myös kypärästä ja muista suojavarusteista. Äidin mukaan nimenomaan kypärä pelasti poikien hengen.

Perheen äiti kertoo saaneensa paljon kannustavia viestejä suomalaisilta Facebookin kautta – tosin toisenlaistakin palautetta on tullut.

– Yksi suomalainen kirjoitti minulle Facebookissa, että ”olen autoveroni maksanut ja se antaa minulle oikeuden ajaa kännissä, jos haluan.” Tällainen välinpitämätön asenne huolestuttaa minua.

Äiti kertoo vielä, että poliisitutkimukset tapauksissa Kyproksella jatkuvat.

– Kuskeja on ilmeisesti jo kuultu, koska on todettu, että vika oli sataprosenttisesti rekkakuskin ja tietenkin myös rattijuopon. Me itse elämme nyt päivän kerrallaan. Sitä emme tiedä, mitkä ovat Akselin ennusteet toipumisessa, äiti toteaa.

– Ja äiti ei todellakaan anna lupaa uusiin pyöriin – ei tässä elämässä enää.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja