Perhe Kemppi: Miten sujuu pelkojen varjostama raskaus?

Erilaiset äidit -sarjan kahdeksannessa jaksossa 27. marraskuuta tutustutaan Kemppien perheeseen. Riikalle ja Joonakselle raskauden eteneminen on erityisen raskasta, sillä heistä kumpikin kantaa hyvin harvinaista geenivirhettä, jolla voi olla vaikutusta lapsen terveyteen.

Riikalle, 25, ja Joonakselle, 25, raskauden eteneminen on tavallista stressaavampaa, sillä molemmat kantavat hyvin harvinaista geenivirhettä, jota kutsutaan Leri-Weillin oireyhtymäksi. Parilla on 75 prosentin mahdollisuus saada terve lapsi. Millaisia pelkoja tämä herättää, kun raskaus on edennyt jo pitkälle?

Huoli lapsen terveydestä varjostaa raskautta

Kempit kantavat geenivirhettä, joka voi pahimmillaan vaikuttaa lapsen terveyteen merkittävästi. Riikka odottaa nyt yksivuotiaan Samuel-pojan pikkuveljeä ja muistot geenivirheen toteamisesta ovat pinnalla.

– Emme olleet tosiaan ennen ensimmäistä raskauttani tietoisia asiasta. Olimme viikon kaksitoista ultraäänessä ja kaikki oli vielä kunnossa. Sen jälkeen menimme rakenneultraan, jossa huomattiin asia. Kun tätä kautta asiaa ruvettiin tutkimaan, löydettiin meiltä kummaltakin tämä oireyhtymä, siis geenivirhe. Emme kummatkaan tienneet siitä, joten se oli täysi yllätys.

Leri-Weillin oireyhtymä voi pahimmillaan vaikuttaa merkittävästi lapsen pituuskasvuun.

– Olemmehan me lyhyitä, mutta ajattelin, että niin on moni muukin keskivertoa lyhyempi. Jos kaksi ensimmäistä lastamme olisivat olleet terveitä ja olisimme jääneet perheenperustuksen siihen, emme välttämättä olisi huomanneet koko asiaa, Riikka kertoo.

Positiiviset ajatukset ja läheisten tuki ovat voimavaroja

Vaikka Riikan odotusaikaa varjostaa huoli lapsen terveydestä, siintää hänen mielessään kirkkaana ajatus siitä, millainen äiti hän haluaisi jatkossa olla.

– Haluaisin olla sellainen äiti, jolle lasten paras on ensisijalla, mutta joka ei unohda omaa hyvinvointiaan. Ajattelen muita aina ennen itseäni ja oma hyvinvointi jää helposti unholaan. Äidillä, joka pitää itsestään huolta ja voi itse hyvin, on yleensä hyvinvoivia ja iloisia lapsia. Jos äiti voi huonosti, omatkin lapset voivat oirehtia, Riikka muistuttaa.

Kempit ovat saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että he lähtivät mukaan ohjelmaan. Erilaiset äidit -sarjan kautta perheen läheiset pääsevät lähemmäksi Riikan ja Joonaksen arkea kuin koskaan.

– Moni on sanonut, että jaksomme aihe on koskettanut. Osa tutuista ei ole edes tiennyt, että olemme käyneet näin vaikeita asioita läpi. Olemme olleet kuulemma rohkeita, kun olemme jaksaneet yrittää kaiken kokemamme jälkeen. Olemme saaneet siis tähän mennessä pelkkää hyvää palautetta. Tietenkin se jännittää, että millaista palautetta jakson jälkeen tulee. Aihe on kuitenkin sellainen, joka jakaa ihmisiä ja varmasti aiheuttaa vastareaktioitakin, Riikka toteaa.

Jakson perhe: 25-vuotias Riikka ja 27-vuotias Joonas Kemppi, pariskunnan 1-vuotias esikoinen Samuel sekä pian syntyvä toinen lapsi.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla tiistaisin klo 21.30.


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja