Mainos

Pentagon rahoittanut "kummallisesta aineesta" rakennettua robottimatoa

Yhdysvaltain asevoimien alaisuuteen kuuluva Darpa-tutkimusorganisaatio on ollut rahoittamassa tutkimusta, jossa kehitetään kastemadon liikkumista jäljittelevää robottiteknologiaa.

Teknologiaa on kehitetty Harvardin yliopistossa, MIT:ssä sekä Soulin yliopistossa Etelä-Koreassa.

MIT kertoo tiedotteessaan, että tutkijoiden kehittämä Meshworm-robottimato on tehty pehmeistä materiaaleista. Sen kerrotaan kestävän tallomisen ja selviävän jopa moukarin lyönneistä.

Tutkijoiden mukaan hiljaa möngertävä Meshworm on käyttökelpoinen hankalassa maastossa. Se pystyy myös puskemaan itsensä läpi ahtaistakin paikoista.

Meshworm liikkuu luonnon esikuviensa tavoin venyttämällä sekä supistamalla "lihaksiaan". Meshwormin lihakset on rakennettu langoista, joissa on käytetty nikkelin ja titaanin seosta. Langat on kiinnitetty joustavan polymeeriputken ympärille.

MIT:n tutkija Sangbae Kim luonnehtii nikkelistä ja titaanista tehtyä metalliseosta "erittäin kummalliseksi aineeksi", jonka ominaisuudet vaihtelevat dramaattisesti siinä käytettyjen aineiden suhteellisista osuuksista riippuen.

Kun lankoja kuumennetaan sähkövirran avulla ne saadaan supistelemaan ja täten tuottamaan liikettä halutulla tavalla

BBC toteaa teknologiasivuillaan, että Darpan osallistuminen projektin rahoittamiseen viittaa matoteknologian mahdollisiin sotilaallisiin käyttötarkoituksiin. Hiljaa liikkuva joustava mato olisi käyttökelpoinen esimerkiksi tiedustelutehtävissä.

Pentagonin hallinnoima Darpa on rahoittanut myös muita robottihankkeita, joissa on otettu mallia eläinten liikkumisesta. Eräs tällainen esimerkki on jouheasti juokseva .

Eläinten liikkeitä robotiikan avulla tutkiva professori Kellar Autumn toteaa, että Meshwormin toiminta on vaikuttavan näköistä, vaikka se onkin luonnollista matoa huomattavasti yksinkertaisempi.

- Ennustan, että ensi vuosikymmenellä näemme muotoaan muuttavia keinotekoisia lihaksia monissa eri tuotteissa autoista kännyköihin, toteaa Autumn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.