Pelto, kuokka ja talopaketti: Jannen ja Heinin talon osat nousivat paikalleen vain tunneissa – millainen oli parin ensireaktio hirsitalosta?

Jannen ja Heinin koti kasattiin kuin legotalo – katso pariskunnan ensireaktio sisätiloihin 3:12
Jannen ja Heinin koti kasattiin tunneissa kuin legotalo – katso pariskunnan ensireaktio sisätiloihin

Talon voi rakentaa kahdella tapaa, alusta loppuun asti itse tai lyhyen kaavan mukaan avaimet käteen -periaatteella. Janne ja Heini Suokannas valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon. 

MTV Uutiset seuraa kesästä syksyyn kestävää Suokannasten talonrakennusprojektia Askolassa Uudellamaalla.

Juttusarjan ensimmäisessä osassa vierailimme tyhjällä tontilla, joka oli pääosin peltomaata. Tuolloin vielä tupaan astuttiin mielikuvissa, ja suunniteltiin sisustusvärejä.

Toisessa osassa maanrakennustyöt oli jo tehty ja tontilla oli valmiina katto, jonka alle talo toimitettiin elokuussa.

Nyt pääsemme kurkistamaan Suokannasten hirsitalon sisään ensimmäistä kertaa. Millainen olikaan Janne ja Heini Suokankaan ensireaktio, kun he astuvat elämänsä ensimmäistä kertaa sisään upouuteen hirsitaloonsa? Katso yllä olevalta videolta!

Tehtaan varjossa

Suokannakset halusivat ehdottomasti hirsitalon, ja sellainen heille Tornion talotehtaassa tehdäänkin. Taloa rakennettiin heinäkuun aikana. 

– Tuotanto tehtaalla vie aikaa kolmisen viikkoa ja työmaalla käytetään enää muutama viikko. Kyllä se talo hyvinkin kolmeen kuukauteen valmistuu, Kiiruna-talotehtaan toimitusjohtaja Ismo Säily kertoi MTV Uutisille.

Tehtaassa paikoilleen nakutetaan kaapistot ja talo tehdään niin valmiiksi, että työmaalla ei tarvitse enää keskittyä saranoihin ja pikkujuttuihin. 

Ensiaskeleet uudessa kodissa

4. elokuuta koitti vihdoin se päivä, kun Janne ja Heini Suokannas saivat luoda ensisilmäyksen uuteen kotiinsa.

– Aamulla kuudelta miehet alkoivat häärätä työmaalla ja katto nostettiin sokkelin päältä seitsemältä, Janne ja Heini kertovat.

– Ensimmäinen moduuli nousi 20 vaille kahdeksan, siinä oli keittiö ja olohuone. Seuraavaksi vierelle nostettiin makuuhuonemoduulit, Janne kertoo.

– Iltapäivällä päästiin jo katsomaan, miltä talossa näyttää sisällä. Aamulla ei ollut mitään ja iltapäivällä on valmis talo, Heini hämmästelee.

– Viikon päästä on putket ja sähkötkin jo tehty, Janne tietää.

– Kaverit ovat kyllä hämmästelleet, että onko mahdollista näin tehdä taloa. Monikaan ei varmaan tiedä, että tällainenkin vaihtoehto on hätähousuille, Heini pohtii.

Työpaikka näkyy makuuhuoneen ikkunasta

Suokannakset seurasivat vierestä, kun talo sai lopulta päällensä katon. Suupielet muikeina astuivat Janne ja Heini elämänsä ensimmäistä kertaa hirsitupaan. Olohuone ja keittiö on avointa tilaa. Isoista ikkunoista aukeaa peltomaisema.

– Makuuhuoneen ikkunasta voi Janne katsella työpaikkaa, Heini murjaisee, kun sieltä aukee näkymä Jannen perhetilan navettaan.

– Siinä on meidän koti, aika uskomatonta, Heini hämmästelee astuessaan sisään hirsitupaan ensimmäisen kerran.

– Tähän tulee takka, Janne maalailee käyskennellen talon sisällä kuin olisi siellä ennenkin jo käynyt.

Kesäkuun alussa se alkoi, ja pian jo päättyy. MTV Uutisten Pelto, kuokka ja talopaketti - juttusarjan viimeinen osa nähdään ihan kohta, kun koittaa Suokannasten muuttopäivä.

Millainen oli talonrakentajien matka? Mitä projektista jäi käteen ja mitä olisi kenties tehty toisin?

 

Lue myös:

    Uusimmat