Pelto, kuokka ja talopaketti – Näin perheenlisäystä odottavien Suokannasten omakotitalo rakentuu muuttovalmiiksi kolmessa kuukaudessa

Pelto, kuokka ja talopaketti –  MTV seuraa, kun perheenlisäystä odottavien Suokannasten omakotitalo rakentuu muuttovalmiiksi kolmessa kuukaudessa 4:15
Janne ja Heini Suokannas rakennuttavat hirsitalon Jannen lapsuudenkodin pihapiiriin.

Talon voi rakentaa kahdella tapaa, alusta loppuun asti itse tai lyhyen kaavan mukaan avaimet käteen -periaatteella. Janne ja Heini Suokannas valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon. MTV Uutiset seuraa kesän ajan kestävää Suokannasten talonrakennusprojektia Askolassa Uudellamaalla.

Juttusarja koostuu neljästä osasta, joista ensimmäisessä vierailemme tyhjällä tontilla. Seuraavan kerran alkavat maanrakennustyöt, jotka eivät juuri koskaan kuulu talopaketin avaimet käteen -hintaan, vaan ne jäävät itselle hoidettaviksi. Heinäkuun lopussa matkaamme talopakettitehtaalle Tornioon, jossa Suokannasten talo rakennetaan siisteissä sisätiloissa. Talopaketin saavuttua tontille sarjan viimeisessä vaiheessa elokuun lopussa koittaa Suokannasten muuttopäivä. 

Pelto, kuokka ja talopakettitalo

Kesäkuun alussa reilun kolmen tuhannen neliön tontti on vehreää peltomaata, mutta pian iskeytyy Janne Suokannaksen, 26, lapsuudenkodin peltomaisemiin kuokkaakin kovempi kaivinkoneen kauha. Tontin laidalla seisoo kaivinkone, joka on tuotu sinne kuulemma kuvausrekvisiitaksi.

– Että näyttäisi vähän edes työmaalta, Janne nauraa.

Vielä naurattaa, vaan miksipä ei naurattaisi, sillä Suokannakset eivät joudu tonttimaalla hikoilemaan. 

– Halusimme asua omakotitalossa, mutta ei täällä maaseudulla ole oikein myynnissä sellaisia, jotka sopisivat meille, Heini Suokannas, 30, pohtii.

Pitkästä tavarasta itse tekeminen ei myöskään tullut kysymykseen, sillä kolmensadan lehmän Valion-maitotila pitää isännän kiireisenä aamusta iltaan. Janne painaa pitkää päivää tontin pihapiirissä olevalla vanhempiensa maatilalla. Heini tekee puolestaan pääsääntöisesti etätöitä HSY:llä.

– Avaimet käteen -talopaketti oli käytännössä ainoa vaihtoehto, Heini kertoo.

Aviopari halusi talon, jossa on riittävästi makuuhuoneita yhdessä tasossa. Kerrosala 126 neliötä, huoneistoala 115. Kokonaisbudjetti pariskunnalla on 310 000 euroa.

Se sisältää kaiken, maanrakennustyöt, tontin, viemäröinnin, talopaketin ja sen rahdin ja talomallin muutostyöt..

– Vertailimme talopakettitehtaita jonkin aikaa, mutta kaikissa muissa työmaa-aika oli seitsemän kuukautta, Janne ihmettelee.

Talonrakennusprojektia on yleisesti ottaen pidetty parisuhdetta koettelevana asiana, mutta Suokannakset eivät ole vielä keksineet, mistä tässä pitäisi stressata.

– Talo rakennetaan käytännössä täysin valmiiksi talotehtaalla, ja toimitetaan tontille valmiina elementteinä elokuun alussa, Janne kertoo.

Muuttopäivä tulee olemaan elokuun viimeinen, sillä itse työmaa-aika jää neljään viikkoon.

Hirrestä hyvä tulee

Hirsitalo sen pitää olla, se oli ensimmäinen päätetty asia. Tällä hetkellä Janne ja Heini asuvat Jannen ukin vanhassa kotitalossa, joka sijaitsee aivan tontin vieressä.

– Tästä tulee varmaan vierastalo tai pikkuveljen talo, Janne pohtii.

Maarakennustyöt jäävät itse tehtäviksi, mutta Jannen mukaan niihin tarvittavat koneet ja vehkeet löytyvät maatilalta omasta takaa. Kaivinkone lainataan naapurilta.

Ja kun suvusta löytyy rakennusinsinöörikin, oikein diplomeilla varustettuna, hoitamaan lupahakemukset ja työmaan valvonnan.

Kai nyt sentään jostain täytyy stressata? Tässä kuitenkin rakennetaan omakotitaloa ja vaimo on viimeisillään raskaana?

– Ei nyt ainakaan vielä ole tullut mitään. Ehkä stressaisi enemmän, jos työmaa-aika olisi lähempänä vuotta. Nyt päästään kuitenkin muuttamaan jo kesän päätteeksi, Janne tuumii.

Juhannuksena perheeseen on syntymässä toinen lapsi. Neljä makuuhuonetta tulee kuitenkin riittämään perheelle, sillä maaseudulla eletään elämää myös kodin seinien ulkopuolella. 

– Juhannuksen tienoilla meille syntyy toinen poika, joten menoa varmasti riittää, Heini nauraa.

Papan traktorin kyydissä

Peltomaasta valmiiseen taloon, ja tämän kaiken pitäisi tapahtua kolmessa kuukaudessa. Talon rakennusaikataulu voisi kuulostaa utopistiselta, ellei Suokannaksilla olisi selkeästi tiedossa rakennusprojektin askelmerkit.

Talon elementit valmistuvat heinäkuussa Tornion tehtaassa siisteissä sisätiloissa. Paikoilleen lyödään keittiökaapeista lähtien kaikki. Takkakin tulee käytännössä valmiiksi muurattuna, ja se laitetaan paikoilleen, kun talopaketti rahdataan tontille.

Suokannasten esikoinen, Viljami, on tällä hetkellä hieman alle 2-vuotias. MTV Uutisten vierailun aikana poika oli hoidossa mummolassa Jannen äidin luona. Jannen vanhemmat asuvat samassa pihapiirissä, kuin mihin uusi talo rakentuu. 

Oli selkeää rakentaa talo Jannen perheen naapuriin, koska hän tekee töitä vanhempien tilalla ja Viljami on siellä paljon hoidossa, Heini kertoo.

Heini on kotoisin Vantaalta, mutta on sopeutunut Askolan maaseudulle erittäin hyvin. Maalaismaisemassa on myös lasten hyvä kasvaa, sillä sylittäjiä riittää.

– Poika rakastaa traktoreita, ja heti aamusta pitäisi päästä isän kyytiin. Välillä pappa ajelee ohi traktoreillaan, ja poimii Viljamin ajelulle. Tuo sitten jossain vaiheessa takaisin, Heini nauraa. 

MTV Uutiset vierailee seuraavan kerran Suokannasten tilalla Askolassa lähiviikkoina, kun maanrakennustyöt alkavat. 

Päivitetty jutun toista kappaletta tiedolla juttusarjan juttujen määrästrä 30.8. klo 12.11.

Lue myös:

    Uusimmat