Kelluva asunto ihmetyttää asuntomessuilla – tässäkö ratkaisu tiiviiseen kaupunkiasumiseen?

Suomessa ei ole varsinaista tarvetta kelluville taloille, ja moni kiinnostunut valitseekin tavallisen omakotitalon.

Tämän vuoden asuntomessuilla Loviisan Kuningattarenrannassa ihastusta on herättänyt erityisesti yksi kohde: kelluva talo Lovisea. Se on tiettävästi ensimmäinen Suomessa ympärivuotiseen asumiseen suunniteltu ja rakennettu kelluva koti. Aiemmin kelluvia taloja on tehty vapaa-ajan asunnoiksi.

Asuntomessut tilasi asiantuntijayritys Swecolta selvityksen siitä, mitä kelluva asuminen Suomessa voisi olla.

Messujen tilaamaa selvitystä johtanut Swecon Lasse Rajala kertoo, että vaikka Suomessa ei ole pakottavaa tarvetta kelluville asunnoille, olisi täällä hyvin vesistöjä ja edellytyksiä kelluvalle asumiselle.

–  Hyvässä tapauksessa Suomessa voisi olla 2020-luvun lopussa muutama kymmenen kelluvaa asuntoa, Rajala arvioi.

Innostus kelluviin taloihin lähtisi Rajalan mukaan liikkeelle, jos esimerkiksi Lovisean seuraksi saataisiin rakennettua useamman kelluvan talon yhteisö. Kelluvan rakentamisen yleistymistä Suomessa esimerkiksi Ruotsiin verrattuna hidastaa Rajalan mukaan asian tuoreus.

Swecon selvityksessä peräänkuulutettiin yhteistä valtakunnallista ohjeistusta kelluvien talojen rakentamisen selkeyttämiseksi. Selvityksen mukaan kelluvat talot voisivat tulevaisuudessa nousta Suomelle myös merkittäväksi vientituotteeksi. Lisäksi Suomessa on laiva- sekä rantarakentamisen tuomaa osaamista.

Kilpailee tavallisen kanssa

Rakennusteollisuus RT:n asiamies Jani Kemppainen arvioi, että kelluvat asunnot pysyvät vielä melko pitkään yksittäisinä kohteina, eikä usko niiden yleistyvän kovin nopeasti.

–  Kovaa kysyntää ei tällä hetkellä ole.

Kemppaisen mukaan merkittävä syy on se, että kelluvien talojen rakentaminen on kallista ja haastavaa.

–  Kelluva talo on ihan hyvä vaihtoehto, mutta kustannustensa vuoksi se tulee ehkä olemaan vielä pitkään erikoisuus, Kemppainen sanoo.

Kovin kilpailija kelluvalle talolle onkin hänen mukaansa maalle rakennettu, edullisempi talo.

Kemppaisen mukaan kelluva talo voi kuitenkin mahdollistaa omakotitalomaisen asumisen urbaanissakin ympäristössä. Toisaalta hän arvioi, että monet suomalaiset haaveilevat omakotitalosta omalla pihalla.

Lainsäädännön kannalta esteitä kelluvan talon rakentamiseen ei ole. Kelluvien talojen rakentamiseen liittyvät haasteet ovat Kemppaisen mukaan ratkaistavissa, mutta kalliita.

Swecon Lasse Rajalan mukaan kelluvan talon hintaan vaikuttaa muun muassa se, mihin ja millaisilla ennakkotaidoilla kelluvaa taloa rakennetaan ja mihin talon kustannuksia vertaa.

–  Siinä mielessä on kallista, että nämä ovat tällaisia uraauurtavia yksilösuorituksia, Rajala myöntää.

Kelluvat talot voisivat Lasse Rajalan mukaan olla hyvä ratkaisu esimerkiksi tiiviissä kaupunkiympäristössä, missä rannalle asuntojen lisääminen pitäisi muuten tehdä täyttömaan avulla. Rajalan mukaan kelluva asuminen olisi myös ekologista, sillä sen rakentaminen ei vaatisi ympäristön muokkaamista.

Myös RT:n Jani Kemppainen näkee etuna sen, ettei kelluva talo tarvitse maata, mutta hän ei pidä kelluvan talon rakentamista merkittävästi vähähiilisempänä kuin tavallisenkaan talon.

Lue myös:

    Uusimmat