Pelko suvaitsemattomuudesta kasvaa oikeiston hallitsemassa Kroatiassa

Nostalgia natsimyönteistä menneisyyttä kohtaan, etnisten vähemmistöjen halveksunta ja lehdistön painostaminen. Aktivistien mukaan nämä ilmiöt kertovat suvaitsemattomuuden kasvusta Kroatian uuden oikeistohallituksen aikana.

Oikeistokoalitio pääsi valtaan EU:n jäsenmaassa Kroatiassa tammikuussa. Sen arvostelijoiden mukaan viranomaiset eivät ota todesta huolta äärioikeiston noususta.

Äskettäin fasismin vastustajat sekä serbi- ja juutalaisvähemmistöjen edustajat protestoivat kiristyvää ilmapiiriä jättäytymällä pois Jasenovacin keskitysleirin uhrien muistotilaisuudesta. Leirillä kuoli toisen maailmansodan aikana yli satatuhatta ihmisiä fasistisen Ustasha-hallinnon uhreina.

– Boikotti oli rohkea ja oikea päätös Kroatian uusfasistista nostalgiaa vastaan, sanoo Efraim Zuroff, joka työskentelee etenkin juutalaisten asiaa ajavassa ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksessa.

Ustashan hallitsema Kroatia oli Saksan natsien nukkevaltio, joka surmasi suuren määrän vähemmistöjensä jäseniä. Ustashan sympatisoijat pitävät järjestöä Kroatian valtion perustajana. 

Hallituksen arvostelua 

Ustashan julmuuksien vähättely on jatkunut Kroatiassa jo vuosia, sanoo historioitsija Tvrtko Jakovina. Nyt se on hänen mukaansa kuitenkin muuttunut salonkikelpoiseksi ja läpäissyt myös ministerit ja median.

Kroatian pääministeri Tihomir Oreskovic sai maaliskuussa kovaa kritiikkiä, kun hän ei heti reagoinut Israelia vastaan pelatun jalkapallomaaottelun tapahtumiin. Osa yleisöstä lauloi Ustashan tunnuslausetta Za dom spremni (Valmiina kotimaan puolesta).

Maaottelun jälkeen hallitus tosin tuomitsi "totalitaaristen hallitusten symbolit". Toukokuussa pääministeri Oreskovic ja presidentti Kolinda Grabar-Kitarovic myös tuomitsivat Ustashan nimeltä, mainiten järjestön rikokset - tosin vasta, kun USA:n holokaustikysymysten erityislähettiläs oli saapunut vierailulle maahan.

Vähemmistöjen oikeuksien kunnioittaminen oli EU:n keskeinen ehto sille, että Kroatia pääsi unionin jäseneksi vuonna 2013.  

Lue myös:

    Uusimmat