Mainos

Pelko liikkua ulkona voi sitoa vanhuksen kotiin

Iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumisen pelko voi aiheuttaa toimintakyvyn heikkenemistä jo lyhyessä ajassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan pelko ulkona liikkumiseen on iäkkäillä hyvin yleistä, sillä reilusti yli puolet naisista ja lähes kolmannes miehistä kertoi pelkäävänsä ulkona liikkumista.

Pelkoa aiheuttivat muun muassa katujen huono kunto, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä hidas kävelynopeus.

- Esimerkiksi kuopat, hiekoituksen puuttuminen tai asuinympäristön mäkisyys ovat pelkoa lisääviä tekijöitä. Myös liikenteen melu aiheutti pelkoa, sillä vanhempana meluisan ja sekavan ympäristön hahmottaminen on vaikeampaa.

Gerontologian tutkija Merja Rantakokko sanoo, että pelko heikensi toimintakykyä merkittävästi jo puolessa vuodessa. Suurin riski liittyi kävelyvaikeuksien syntyyn.

- Vaikutukset olivat myös pitkäaikaisia. Toimintakyvyn heikkeneminen tuli näkyviin jo ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, ja vaikutus oli nähtävissä vielä kolmen ja puolen vuoden jälkeen, Rantakokko toteaa.

Tukitoimia tarjottava riittävän ajoissa

Asiantuntijoiden mukaan ulkona kulkemista pelkäävät ihmiset pitäisi tunnistaa ajoissa, jotta heille voitaisiin tarjota oikeanlaista tukea. Näin myös ihmisen toimintakykyä saataisiin ylläpidettyä.

Yksi tukimuoto voisi Rantakokon mukaan olla esimerkiksi vapaaehtoisten ulkoiluttajien käyttäminen, jotka saattaisivat vanhuksia kävelyretkillä.

Myös kaupungin asuinympäristön parantaminen kuten hiekoituksen lisääminen, kuoppien tasaaminen ja riittävien levähdyspenkkien järjestäminen kauppareitin varrelle edesauttaisivat Rantakokon mukaan ulkoilua.

Seurantatutkimukseen osallistui 314 iältään 75-81-vuotiasta, Jyväskylässä itsenäisesti asuvaa ihmistä.

Suomen gerontologian tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän kaupungin yhteistyönä toteutetun tutkimuksen tulokset julkaistiin alan kansainvälisessä tieteellisessä aikakauslehdessä, The Journal of the American Geriatrics Societyssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.