Pelkkä masennuslääke auttaa harvoin

Masennuksen hoidossa tarvittaisiin enemmän terapian ja lääkehoidon yhdistämistä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Timo Partonen.

Partonen sanoi MTV3 Huomenta Suomessa, että lääkehoidon ja terapian yhdistämisellä päästään tutkimusten mukaan parhaaseen tulokseen.

– Tutkimusnäyttö puhuu sen puolesta, että lievässä masennuksessa masennuslääke ei välttämättä tuota kovin hyvää tulosta. On myös lääkkeettömiä hoitokeinoja, joita tulisi suosia etenkin lievissä masennuksissa. Vakavissa masennuksissa lääkehoidon rooli korostuu. Yleensä kannattaa yhdistää monta hoitokeinoa.

Noin puoli miljoonaa suomalaista syö masennuslääkkeitä. Partonen muistuttaa, että depressiolääkkeitä käytetään myös muuhun muin masennuksen hoitoon, esimerkiksi syömishäiriöihin.

– Masennus on kuitenkin yleinen sairaus. Lisäksi on edelleen masennuspotilaita, jotka eivät saa masennushoitoa, vaikka sitä tarvitsisivat. Alueellisesti meillä on suuria eroja masennuslääkkeiden määräämisen käytännöissä.

Myös terapiaan pääsy vaihtelee suuresti ja sitä on riittämättömästi saatavilla.

– Hoitoon pääsyyn vaikuttaa se, missä päin Suomea ollaan, haetaanko psykoterapiaa julkiselta vai yksityiseltä puolelta. Kaikille psykoterapiakaan ei sovi. Potilaalle tulisi antaa tieto siitä, miten masennusta voidaan hoitaa. Psykoterapian ja lääkehoidon lisäksi on olemassa vertaistukea ja itsehoitoa, millä tarkoitetaan esimerkiksi tarvittavan unen määrästä ja liikunnasta huolehtimista.

Mehiläisen johtava psykologi Aku Kopakkala sanoi eilen MTV3 Uutisissa, että yli 80 prosenttia depressiolääkkeiden tehosta perustuu lumevaikutukseen. Kopakkalan mukaan masennuslääkkeillä on taipumus altistaa uusille masennusjaksoille.

(MTV3)

Katso THL:n ylilääkäri Timo Partosen haastattelu: (Huomenta Suomi 10.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat