Pelkäätkö jatkuvasti sairauksia? Älä ylikuuntele kehoa

Pelkäätkö sairauksia suhteettoman paljon? Erikoispsykologi Tuomo Tikkanen neuvoo, kuinka hypokondriasta eli sairauden pelosta kärsivä voi saada apua.

Erikoispsykologi ja Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen suosittelee sairauksia aiheettomasti pelkäävää ensi töikseen hankkiutumaan hyvään lääkärisuhteeseen.

– Juokseminen lääkäriltä toiselle ei auta mitään. Omalääkäri, johon potilas voi kehittää luottamuksellisen suhteen ja luottaa, on hyvä.

Hyvä lääkäri saa potilaan uskomaan, että mikäli aihetta huoleen on, lääkäri kyllä ilmoittaa siitä. Kontrollissa voi käydä säännöllisesti kerran vuodessa ja näin rauhoittua.

– Toiseksi tärkein asia on sopia lääkärin kanssa yhdessä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Ehkä lääkärin kanssa tehdään jopa suunnitelma, että "pidän niin hyvää huolta itsestäni, että se minimoi sen, että voin sairastua".

Tähän sisältyy esimerkiksi riittävä liikunta ja oikea ruokavalio.

– Ja kolmantena: vältä sitä oman kehon ylikuuntelua ja tulkitsemista äläkä etsi internetistä itsellesi tietoa.

– Mikäli oikein hyvin tiedostat pelkosi, voit psykoterapiassa käsitellä asiaa. Psykologikäynneiltä avun saaminen edellyttää, että on hyväksynyt sen – että ok, ei minulla olekaan mitään vakavaa sairautta, että olen vain huolissani turhaan, Tikkanen sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat