Mainos

Peliongelma kymmenillätuhansilla suomalaisilla

Suosituimpia rahapelejä ovat muun muassa Veikkauksen lotto, raaputusarvat ja rahapeliautomaatit. Viime aikoina myös nettipokerin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Lähes kaksi kolmesta kansalaisesta pitää rahapelien pelaamista vakavana ongelmana Suomessa. Puolet arvelee pulmien lisääntyneen.

Sosiaali-ja terveysministeriön (STM) teettämässä tutkimuksessa arviot ongelmista kärsivien määrästä vaihtelevat 42 000:n ja 130 000:n välillä. Kuitenkin vain vajaat 40 000 pitää omaa toimintaansa ongelmallisena.

Peliongelmaisten määrä ei ole juuri kasvanut vuodesta 2003, jolloin sitä selviteltiin ensimmäisen kerran. Suomalaisten rahapelaaminen 2007 -tutkimus julkistettiin Helsingissä tänään.

Tunnetuin peliongelmien haitta on raskas velkaantuminen. Vain harva hakee pulmiinsa ammattiapua. Avun saamista hankaloittaa myös se, että peliongelmaisia ei tunnisteta kovinkaan hyvin hoitopaikoissa.

Hoitamiseen ei riitä rahaa

Peliongelmaisia auttavat järjestöt vaativat kannanotossaan erillistä rahaa, jotta ihmiset saisivat tarvitsemaansa hoitoa. Muun muassa A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton mukaan Kela ei juuri korvaa rahapeliongelmaisten hoitoja eikä kunnilla ole mitään velvoitetta kohdentaa rahaa heidän auttamiseensa.

- Peliongelmien ehkäisyyn ja hoitoon käytetyt varat ovat liian pienet. Hoito ja sen kehittäminen on järjestettävä kestävälle pohjalle, järjestöt vaativat.

Ne muistuttavat, että peliongelmaiset tuottavat valtiolle ja peliyhtiöille merkittävästi tuloja. Järjestöt myös nostaisivat pelaamisen alaikärajan 18 vuoteen.

Nuoret miehet innokkaita pelaajia

Rahapelien pelaaminen kiinnostaa erityisesti nuoria miehiä. Muutoinkin pelit ovat miesten hommaa, sillä miehet kuluttavat neljä viidestä käytetyistä euroista.

- Pieni joukko ihmisiä pelaa paljon ja erilaisia pelejä. Viisi prosenttia pelaa puolet kaikesta peleihin käytetystä rahasta, kuvailee Stakesin erikoistutkija Tuukka Tammi.

Enemmistö 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista pelaa rahapelejä. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana kolme neljästä on pelannut niitä. Joka viikko pelaavia on vajaat puolet väestöstä.

Nettipokeri kiinnostaa

Suosituimpia ovat Veikkauksen Lotto, Viking Lotto ja Jokeri sekä raaputusarvat ja rahapeliautomaatit. Internetpokeri on innostanut aiempaa useampia: vuoden aikana sitä pelanneita oli jo 125 000.

Osa käyttää rahaa reilusti. - Vähintään kaksi kertaa kuussa pelaavat laittavat peleihin keskimäärin 16 euroa viikossa, Tammi kertoo. Kaikkiaan he käyttävät kuukaudessa peleihin 137 miljoonaa euroa, mikä on viisi prosenttia heidän käytettävissään olevista rahoista.

Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten huhti-toukokuussa puhelimitse yli 5000:ta henkilöä, jotka olivat yli 15-vuotiaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.