Peliala: Tulevaisuuden ennustaminen hullun hommaa

Suomen tietokonepeliala on kasvanut miljardibisnekseksi. Ala arvioi että miljardin raja rikkoutuu kirkkaasti tänä vuonna.

Pelialalla työskentelevien määrä kasvaa edelleen mutta uusien firmojen määrän kasvu on taittunut.

Peliala tunnustaa että on hullun hommaa yrittää ennustaa alan tulevaisuutta. Ensimmäinen alan oma ennuste tehtiin kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen maailma muuttui: tekniikka, alustat, liiketoimintamallit, tapa pelata, liki kaikki.

Vaikka kaupankäynti on mennyt verkkoon ja osaltaan vähentänyt kustannuksia, rahoitus pysyy edelleen alan haasteena. Pitää tehdä uusia pelejä, markkinoida niitä, houkutella uusia käyttäjiä ja vielä vähän miettiä mitä tuli tehdyksi, jos aiotaan menestyä.

Peliala työllistää Suomessa nyt kaksi ja puoli tuhatta ihmistä ja määrä on kasvava. Koska uutta väkeä ei tule tarpeeksi alalta eikä kouluistakaan, ongelmia ennustetaan, ellei lisää saada ulkomailta. Toimivia yrityksiä lasketaan olevan yli 250 ja lisää tulee koko ajan jos kohta uusien tulijoiden vauhti on hiipunut.

Se mitä ala itse pitää merkittävänä on työntekijää kohden laskettu liikevaihto. Vuonna 2008 se oli noin 100 000 euroa per työntekijä mutta vuonna 2013 jo 400 000.

Pelialalla puurtava ammattilainen kuitenkin huomauttaa, että menestys on harvassa. Muutamat pelit tekevät rahaa suuria määriä, mutta suurin osa peleistä ja pelifirmoista on taloudellisesti tiukilla.

Lue myös:

    Uusimmat