Pelastuslaitos julkaisi kuvan Volkkarista, joka olisi voinut estää ihmishenkien pelastamisen Espoossa: "Juuri ja juuri onnistui" – älä ikinä pysäköi nostopaikalle!

MTV pääsi seuraamaan uudella metroasemalla järjestettyä valmiusharjoitusta 3:46
MTV Uutiset pääsi seuraamaan uudella metroasemalla järjestettyä valmiusharjoitusta marraskuussa 2017.

Pelastuslaitos muistuttaa, että nostopaikalle pysäköiminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolonuhreihin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi tällä viikolla Facebook-sivullaan erittäin tärkeän muistutuksen autoilijoille.

Pelastuslaitoksen julkaisemassa kuvassa kerrostalon piha-alueelle pysäköity ajoneuvo oli vähällä estää nostolava-auton käyttämisen.

Kaikeksi onneksi kyse oli tuolla kertaa vain harjoituksesta. Löydät paljon puhuvan kuvan tämän artikkelin lopusta.

Mitä "nostopaikka" tarkoittaa?

Talon seinässä oleva keltainen Nostopaikka-kilpi merkitsee paikkaa, josta pelastuslaitoksen nostolava-autolla on tarkoitus järjestää varatie asuntoihin tulipalotilanteessa. Kilpi kertoo pelastajille, että kyseinen kohta soveltuu raskaalle ajoneuvolle, ja että nostoyksikön operointi on siitä kohdasta mahdollista.

– Virheellisesti pysäköity ajoneuvo saattaa estää isokokoisen nostolava-auton sijoittamisen ja siten asukkaiden pelastamisen, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo.

Samaisesta syystä pelastustielle pysäköinti on ehdottomasti kiellettyä. Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta.

Pelastustielle ei saa myöskään kasata lunta, asentaa valaistuspylväitä, istutuksia tai mitään muutakaan liikennettä estävää.

Taloyhtiö ja sen asukkaat voivat vaikuttaa palokunnan toimintamahdollisuuksiin ja asukkaiden turvallisuuteen huolehtimalla siitä, että pelastustiet pysyvät aina vapaana.

Vuonna 1996 Lahdessa sattuneessa tulipalossa menehtyi kaksi ihmistä. Pelastustoimia hidasti muun muassa kerrostalon pihaan väärin pysäköity auto, jota siirrettäessä pelastuslaitoksen nostolava-auto vaurioitui.

Alla olevan päivityksen yhteyteen liitetyssä kuvassa on meneillään Espoonlahden vuoron puomitikasyksikön harjoitus, joka oli väärin pysäköidystä Volkswagen Polosta johtuen vähällä epäonnistua.

Lähteet: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Pelastustoimi.fi

Lue myös:

    Uusimmat