Pelastajia odotti lohduton näky - kukaan ei selvinnyt hengissä Pakistanin lentoturmasta

Historian pahin Pakistanin maaperällä sattunut lentoturma vaati tänään 152 ihmisen hengen.

Kaikki 146 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä kuolivat, kun pakistanilaisen Airblue-yhtiön Airbus-matkustajakone törmäsi Margallan kukkuloiden kylkeen ja murskautui kappaleiksi lähellä Islamabadia. Kone oli saapumassa maan pääkaupunkiin Karachista.

Turman syystä ei ollut heti tietoa, mutta turmahetkellä satoi rankasti ja näkyvyys oli huono.

Silminnäkijä kertoi koneen menettäneen korkeutta niin, että se pyyhki puunlatvoja.

-Ajattelin sen syöksyvän maahan ja muutaman minuutin kuluttua kuulin räjähdyksen. Kauhistuin ja rupesin rukoilemaan matkustajien puolesta, Shahbaz Ahmad kertoi.

Sisäministeri Rehman Malikin mukaan onnettomuuden syy tutkitaan tarkoin eikä mitään vaihtoehtoja suljeta pois.

Mikään ei näyttänyt viittaavan siihen, että kyse olisi ollut terrori-iskusta. Koneen lentotietoja tallentavia mustia laatikoita ei löydetty, kertoi tiedotusministeri Qamar Zaman Kaira.

Kone oli joutunut odottamaan laskeutumislupaa huono sään takia ja se kierteli ilmassa jonkin aikaa. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä ohjaaja veti koneen ylös, kun se oli laskeutumassa kohti lentokenttää. Valtiollisen PIA-lentoyhtiön edustaja uumoili pilotin rikkoneen turvamääräyksiä.

Lentoyhtiö vakuutti, että kone lähti matkaan teknisesti kunnossa.

Tuho oli lohduton näky

Kone putosi vaikeapääsyiseen metsäiseen rinteeseen, mikä vaikeutti pelastustoimia. Näky turmapaikalla oli lohduton.

- Keräämme ruumiin osia, pelastustöihin osallistunut poliisi Bin Yameen kertoi.

Useimmat uhrit joudutaan tunnistamaan dna-testin avulla, koska he olivat ruhjoutuneet tai palaneet tunnistamattomiksi. Matkustajien joukossa oli kaksi amerikkalaista ja yksi australialaissyntyinen henkilö. Ulkoministeriön tietojen mukaan koneessa ei ollut suomalaisia.

Islamabadin kentällä odotus vaihtui suruun, kun tieto turmasta levisi. Läheisten tuskaa lisäsi epätietoisuus, sillä viranomaiset kertoivat ensin viiden ihmisen selvinneen turmasta hengissä.

Uhrien joukossa oli häämatkalle lähtenyt parikymppinen nuoripari.

- Vanhemmat ovat sokissa kuten koko perhe. He olivat niin täynnä elämää, nuorta paria vastaan saapunut serkku Nahmeed Ahmed valitti.

Hallitus julisti torstaiksi maahan surupäivän.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat