Pelastaako riisi kastuneen puhelimen? Muista muutkin kesän riskit – "Pahimmassa tapauksessa puhelimen komponentit voivat jopa sulaa"

Puhelin voi olla varsinainen pöpöpommi 2:03
Katso myös videovinkki: Näin puhdistat puhelimesi!

Kännykkä voi altistua kesähelteille niin kuumuudelle, vedelle kuin aurinkorasvallekin. Lue, kuinka pidät älypuhelimestasi huolta!

Kesä ja helteeet tuovat mukanaan varoituksia lämpöhalvauksesta ja nestehukasta sekä muistutuksia siitä, ettei lemmikkiä saa jättää kuumaan autoon. Kotona tuskaisen kuumia lämpötiloja voi helpottaa niin tuulettimen avulla kuin muitakin keinoja hyödyntämällä.

Ihmisten ja eläinten lisäksi myös puhelimesi voi kärsiä kuumuudesta, muistuttaa kodinelektroniikkaketju Gigantti tiedotteessaan. Puhelimessasi on nimittäin paljon hienoelektroniikkaa, joka ei kestä äärilämpötiloja. Kesähelteillä vaarana onkin puhelimen ylikuumentuminen, joten ainakaan suoraan auringonvaloon sitä ei parane jättää.

– Pahimmassa tapauksessa puhelimen komponentit voivat jopa sulaa, varoittaa Gigantin puhelintuotteiden asiantuntija Juuso Ketolainen  tiedotteessa.

Suurin osa uusista älypuhelimista kuitenkin havaitsee, kun lämpötila nousee liian korkeaksi. Näytölle ilmestyy tällöin varoitus siitä, että puhelimen pitäisi päästä jäähtymään.

Jos puhelin ehtiikin ylikuumentua, vie se viileään paikkaan. Irrota johdot ja kuoret, jotta puhelin saa "hengittää." Odota, että puhelin on viilentynyt, ennen kuin käytät sitä.

Uskomatonta kyllä, kuumentunutta puhelinta saattaa auttaa, jos löyhyttelet sitä viuhkalla. Missään tapauksessa puhelinta ei saa kuitenkaan viedä jääkaappiin viilentymään. Nopea lämpötilanvaihdos saattaa johtaa nesteen tiivistymiseen puhelimen sisällä.

Vesi on matkapuhelimelle suurin uhka

Useimmissa uusissa älypuhelimissa on IP-sertifikaatti, joka tarkoittaa sitä, että ne kestävät pieniä pärskeitä vettä. Harva puhelin kuitenkaan selviää molahtaessaan kunnolla veteen. Vedenkestävä kotelo suojaisi puhelinta veden lisäksi myös hiekalta ja aurinkorasvalta.

Rikkinäinen näyttö on syytä korjata mahdollisimman pian. Säröilevä näyttö voi pilata puhelimen IP-sertifioinnin, jolloin puhelin ei kestä normaalia kosteutta tai vesipisaraakaan. Lisäksi puhelimen sisään voi päätyä roskia. Kosteus on puhelimelle erityisen kohtalokas isku voiden aiheuttaa pysyvää vahinkoa.

– Jos puhelin päätyy kuitenkin aivan puhtaaseen veteen, sen voi yrittää kuivattaa, Ketolainen vinkkaa.

Älä kuivaa kastunutta puhelinta hiustenkuivaajalla. Vaikka se kuivattaa veden, se voi myös ylikuumentaa puhelimen. Lisäksi on syytä huomioida, että osa vedestä voi olla puhelimen sisässä voiden näin johtaa ruostumiseen tai jopa oikosulkuun. Testaa siis vaikkapa alla esiteltyä riisikikkaa.

Näin pelastat puhelimen riisikikalla

Tunnetko jo vanhan kunnon riisikikan? Poista vesi puhelimesta niin nopeasti kuin pystyt. Poista SIM-kortti ja pyyhi se kuivaksi. Laita puhelin keittämätöntä riisiä täynnä olevaan astiaan tai pussiin. Riisin tulisi imeä puhelimesta kosteutta. Huomioitavaa on, ettei kikka todennäköisesti toimi suolavedestä kastuneeseen puhelimeen.

Toimiiko kikka todella? Näin kävi, kun testasimme riisikikkaa joitain vuosia sitten: Toimitus testasi riisiniksin: Voiko kastunut puhelin vielä toimia?

Rannalla puhelinta kiusaavat myös lika ja hiekka

Rannalla lokoilijat sen tietävät: hiekkaa menee ihan joka paikkaan. Valitettavasti hiekkaa joutuu usein myös puhelimeen. Erityisen tärkeää olisi varmistaa, ettei hiekanjyviä pääse ainakaan lataus-, kuuloke- tai kaiutinaukkoihin. 

– Pienet likapartikkelit esimerkiksi latausaukossa estävät puhelimen ja latausjohdon välisen kontaktin, jolloin puhelin ei pääse latautumaan, Ketolainen varoittelee.

Jos vahinko on kuitenkin päässyt tapahtumaan, puhdista aukot varovasti muovisella tai puisella hammastikulla. Älä käytä metallia tai paineilmaa, sillä ne voivat vahingoittaa puhelimen komponentteja.

Rannalla kannattaa myös varoa sotkemasta puhelintaan aurinkorasvaan tai vaikkapa jäätelöön, vaikka suurta vahinkoa niillä ei saakaan aikaan.

– Tahmeat tahrat on onneksi helppo puhdistaa, kunhan muistat olla siinäkin hellävarainen, Ketolainen muistuttaa.

Pyyhi sottainen puhelin kostealla rätillä tai kosteuspyyhkeellä. Jos tahmaa on mennyt puhelimen koloihin, rullaa pala pehmeää paperia hammastikkuun ja puhdista varovaisesti.

Jos olet lainkaan epävarma puhelimen puhdistuksesta, vie se ammattilaiselle.

Testasimme, kuinka kondomi suojaa puhelinta.

Lähde: Gigantti


Lue myös:

    Uusimmat