Ethän laita kastunutta puhelinta riisin sekaan? Kuivatusmoka voi tuhota laitteen lopullisesti

Viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi 0:32
Katso videolta viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi.

Moni viettää kesäpäivää laiturin nokassa tai muuten vain vesistöjen äärellä. Samalla kasvaa todennäköisyys sille, että puhelin pääsee luiskahtamaan kädestä tai taskusta veteen. Myös maahan putoaminen rikkoo puhelimia kesäisin.

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo yhtiön tiedotteessa riskeistä, joille moni luuri altistuu tänäkin kesänä sekä sen, mitä asialle voi tehdä, kun puhelin lipsahtaa käyttäjänsä otteesta. Yleensä osumaa ottaa puhelimen näyttö, ja vaikka käyttöä voisikin jatkaa, voi korjaus olla kannattavaa siitä huolimatta.

– Sopivassa kulmassa osunut kolaus ei välttämättä riko näyttöä kokonaan, ja moni jatkaa puhelimen käyttöä kosmeettisesta viasta huolimatta. Tässä kuitenkin piilee se vaara, että seuraavan kerran, kun puhelimelle kaatuu mehua tai muuta nestettä, se sujahtaa säröistä sisään ja rikkoo laitteen kokonaan, Aavikko sanoo.

Vaikka näyttö selviäisikin pudotuksesta ehjänä, voi vedenkestäväksikin mainostetetun puhelimen tiiveys olla mennyttä, jos puhelimen runkoon tai reunaan tulee näkyvä jälki.

Toimi näin, jos puhelin kastuu

Kovakin betoni antaa anteeksi enemmän kuin vesi, sillä läpitunkeutuva kosteus on laitteelle kohtalokasta. Vaikka luurin saisikin ongittua jorpakosta, laite ei välttämättä enää tokene pelastusyrityksistä huolimatta.

Kaikkein ikävin tilanne voi päästä syntymään, mikäli luuri on lipsahtanut suolaiseen meriveteen.

– Jos puhelin pulahtaa mereen, saattaa suolavesi hapettaa laitteen komponentit. Tällöin pelastusyritys alkaa siten, että puhelimen upottaa makeaan veteen ja huuhtelee suolaveden pois, Aavikko kertoo.

Puhelimen pudottua veteen saattaa ensimmäisenä pelastusyrityksenä tulla mieleen vanha riisiniksi. Se perustuu siihen, että puhelimen upottamisen riisiin ajatellaan imevän kosteutta laitteesta ja edesauttavan sen kuivumista.

Aavikko ei suosittele ikiaikaista kikkaa, sillä vaikka riisi voisikin sitoa puhelimen hörppäämää kosteutta, voi riisistä irrota hienojakoista pölyä, joka voi päätyä laitteen sisuksiin kosteuttakin herkemmin.

– Tämä voi ilmetä myöhemmin puhelimen näytön luettavuuden heikentymisenä. Ehdottomasti parempi ratkaisu olisi vaikkapa silikageeli, mutta sen puutteessa puhelimen voi myös jättää pöydälle lämpimään paikkaan kuivumaan. Myös laitteen ravistelua tulee välttää, sillä sen seurauksena vesi voi mennä syvemmälle puhelimen rakenteisiin, Aavikko selventää.

– Pulahduksen jälkeen voi lisäksi olla kova kiusaus saada puhelin kuivaksi mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ei missään nimessä saa laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle. Lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä, irrottaa laitteen liimauksia tai rikkoa sen komponentteja, Aavikko jatkaa.

Jos ei-vedenkestävä puhelin pääsee kastumaan, toimi näin

  1. Katkaise puhelimesta virta.
  2. Pyyhi laite ulkopuolelta kosteutta imevällä liinalla.
  3. Irrota ja kuivata akku sekä sim-kortti, mikäli mahdollista.
  4. Älä käynnistä tai lataa puhelinta kahteen vuorokauteen.
  5. Jos puhelin ei tämän jälkeen toimi ollenkaan tai täysin, vie se huoltoon.

Mikäli puhelin on vedenkestävä, ei sille tarvitse tehdä ihmeempiä kikkoja, vaikka se kävisikin upoksissa.

– Antaa kuivua vain, Aavikko kertoo.

Älä laita puhelinta jääkaappiin

Olemme kertoneet aiemmin, kuinka nopeat lämpötilanvaihtelut ovat puhelimelle usein myrkkyä. Helteellä puhelin saattaa ylikuumentua, ja näytölle voi tulla kehotus antaa laitteen viilentyä ennen käytön jatkamista. Kriittinen lämpötilaraja on yleensä noin 50 astetta.

Tämä ei kuitenkaan ole kehoitus laittaa puhelinta jääkaappiin, pakastimeen tai edes kylmäkallen päälle.

– Suuret lämpätilaerot saattavat aiheuttaa kosteuden tiivistymisen vääriin paikkoihin. Paras tapa laitteen viilentämiseen on käytön lopettaminen hetkeksi asettamalla puhelin suojaan varjoisaan paikkaan. 10–15 minuuttia auttaa usein jo kummasti, Aavikko vinkkaa.

Puhelimen viilentymistä voi yrittää nopeuttaa ottamalla ylimääräisen suojakuoren pois, mutta sen suurempia kikkoja ei kannata lähteä yrittämään.

Tämä on pahin päivä puhelimelle

Heinäkuu ei ole matkapuhelimille helppoa aikaa. Vakuutusyhtiö Ifin tilastot kertovat, että kännyköitä hajoaa ja varastetaan heinäkuussa enemmän kuin minkään muun kuukauden aikana.

Ifin mukaan luurin kannalta kaikkein riskialtein päivä matkapuhelimen kannalta on heinäkuinen lauantai. Vähiten vahinkoja tapahtuu tiistaisin.

Lähteet: DNA, If

Lue myös:

    Uusimmat