Mainos

Pekkarinen ja Katainen erimielisiä Fingridin ostosta

Valtio saattaa iskeä näppinsä entistä vahvemmin sähköverkon omistukseen. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ostaisi valtiolle enemmistön kantaverkkoyhtiö Fingridin osakkeista.

- Hyvin selvästi ykkösvaihtoehto on se, että valtio omistaa vähintäänkin enemmistön Fingridistä, Pekkarinen linjaa.

Kaupankäynti kantaverkkoyhtiöstä on ajankohtaista, koska Fortum ja Pohjolan Voima joutuvat myymään omistuksensa kantaverkkoyhtiössä uuden EU-lainsäädännön takia. Uuden lain mukaan sähkön tuottajat tai myyjät eivät saa omistaa sähkön jakelijoita.

Pekkarisen mukaan valtion kaupoilla saataisiin varmistettua, että kantaverkkoyhtiön omistus ei valu EU:n ulkopuolisiin maihin - esimerkiksi Venäjälle.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) kannattaa Pekkarisen aikeita. Pekkarisen mukaan Fingridin siivun ostaja voisi olla myös institutionaalinen suomalainen sijoittaja, johon valtio voi luottaa.

Katainen karsastaa valtio-omistusta

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) toppuuttelee Pekkarisen ostointoa, vaikkakin on samaa mieltä luotettavan suomalaisomistuksen tärkeydestä.

Katainen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että valtion omistus ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

- Päätöstä ei ole tehty, ja tietysti olisi parempi jos löytäisimme (Fingridille) toisen suomalaisen ostajan, Katainen sanoi.

Katainen arvioi myytävän Fingrid-siivun hinnaksi satoja miljoonia euroja. Pekkarinen ei summia lähde arvioimaan.

- Minä varoisin nyt arvioimasta hintaa mihinkään suuntaan, ja niin toivoisin muidenkin tekevän, Pekkarinen sanoi.

Pekkarinen toivoo, että Fingrid-kauppoja alettaisiin hieroa mahdollisesti tämän vuoden lopulla tai viimeistään ensi vuonna.

Fortum ja Pohjolan Voima omistavat kumpikin 25 prosentin osuudet Fingridin osakkeista. Yhtiöiden täytyy myydä ne vuoteen 2012 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.