Mainos

Pekkarinen: EVM-laki uudelleen eduskuntaan, jos vivutus toteutuu

Talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) vaatii hallitusta tuomaan pysyvän kriisirahaston EVM:n uudelleen eduskunnan käsittelyyn, mikäli kriisirahastoon suunnitellaan vivutusratkaisuja.

Vivutuksella tarkoitetaan pysyvän kriisirahaston lainauskapasiteetin kasvattamista 500 miljardista huomattavasti suuremmaksi hankkimalla rahaa ulkopuolisilta sijoittajilta. Yksityiset sijoittajat saisivat samalla ensisijaisen velkojan aseman valtioiden sijaan kriisitilanteessa.

- Se EVM, josta eduskunta sääti, siinä edellytetään aina etuoikeusasema meidän sijoituksille, Pekkarinen muistuttaa.

Muutoin Pekkarinen pitää oikeuskanslerin EVM-päätösta odotettuna. Pekkarisen mielestä eduskunnalla oli riittävästi tietoa EVM:stä käytössään.

Oppositiojohtaja Timo Soinin (ps) mukaan oikeuskanslerin EVM- päätökseen ei ole valitusoikeutta ja asia on sillä foorumilla loppuunkäsitelty. Tilanne on kuitenkin Soinin mukaan muuttunut pysyvän kriisirahaston eduskuntakäsittelyn jälkeen.

- Poliittisessa keskustelussa annettiin ymmärtää, että etuoikeutettu saatava on todellinen ja olemassa. Nyt Espanjan tapahtumien jälkeen sitä ei ole.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tutki harhautettiinko eduskuntaa EVM-päätöstä tehdessä. Soinin mukaan hallitus vähintäänkin kaunisteli asiaa.

- Sievisteltynä kuvana annettiin ymmärtää, että Suomen saatavat ovat kaikissa tapauksissa turvassa. Oikeusoppineet olivat myös sitä mieltä, että ratkaisu jätti toivomisen varaa.

Soinin mukaan eduskunnan kädet ovat oikeuskanslerin päätöksen jälkeen sidotut, mutta perussuomalaisilla on asiasta oma käsityksensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.