Venäläisdiplomaatti: Ukrainan vastahyökkäys on "virallisesti ohi"

Ajatushautomo ISW:n mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Ukrainan vastahyökkäys on päättynyt. Venäläismielipide on toinen.

Venäjän YK:n suurlähettiläs Vasili Nebenzya väitti perjantaina, että Ukrainan vastahyökkäys on "virallisesti ohi".

YK-suurlähettiläs Nebenzyan mukaan venäläisjoukot ovat siirtyneet "aktiivisiin taisteluoperaatioihin melkein koko eturintamalla".

Näistä "aktiivisista taisteluoperaatioista" eli käytännössä hyökkäyksistä tiettävästi suurin on 10. lokakuuta aloitettu operaatio Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin ympäristössä. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuvailee kyseistä hyökkäystä merkittäväksi.

Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

ISW katsoo, että Kreml todennäköisesti pyrkii viestittämään, että Venäjän uudet hyökkäykset tarkoittavat sitä, että venäläisjoukoilla on jälleen operatiivinen aloite käsissään Ukrainassa.

Ukrainalla on ollut sodassa aloite käsissään viimeistään 4. kesäkuuta alkaneesta vastahyökkäyksestä alkaen. 

Venäjä on kesän mittaan pyrkinyt omilla hyökkäyksillään sitomaan Ukrainan joukkoja Koillis-Ukrainassa, mutta muutoin Ukraina on vastannut kesäkuukausina hyökkäämisestä. Läpimurtoihin Ukrainan vastahyökkäys ei ole pystynyt.

ISW arvioi, että on "erittäin epätodennäköisestä", että Ukrainan vastahyökkäys on päättynyt. Ukrainan vastahyökkäys todennäköisesti jatkuu talvellakin, joskin todennäköisesti aikaisempaa hitaammalla tahdilla, ISW kirjoittaa.

Lokakuun alussa Yhdysvaltain Valkoisen talon tiedottaja John Kirbysanoi, että Ukrainassa on jäljellä 6–8 viikkoa hyvää säätä ennen kuin taistelemisesta tulee molemmille osapuolille vaikeampaa.

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso karttavideo: Näin Ukrainan vastahyökkäyksen neljä ensimmäistä kuukautta ovat vaikuttaneet rintamalinjoihin. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat