Mainos

Pekka Pouta ennustaa kylmää kyytiä – kesämyrsky iskee ja Lappiin luvassa jopa lunta

Sää viilenee viikon mittaan, kun kesämyrsky tuo mukanaan kylmää ilmaa Grönlannista. Vettä voi sataa osassa maata lähes kuukauden sademäärän verran, Lapissa osa sateista voi olla jopa lunta.

Ensi yönä hallaa on etenkin maan itäisissä osissa, kylmintä on Pohjois-Karjalasta Kainuuseen.

Tiistaina saatetaan mitata viikon lämpimimmät lukemat, kun etelän ja lännen sisämaassa lämpötila nousee tilapäisesti 20 asteen yläpuolelle. Lappiin on tulossa hajanaisia sateita ja pohjoisessa ja idässä on pilvisyyttä. Idässä ja Pohjois-Pohjanmaalla lämpötilat ovat noin 15 asteessa, Lapissa 10-15 asteessa.

Keskiviikkona alkaa tapahtua, kun Suomeen on saapumassa kesämyrsky Grönlannin rannikolta. Sadealue saapuu keskiviikon vastaisena yönä ja tuo perässään kylmää ilmaa. Aamulla sataa jo suuressa osassa maata.

– Kylmä rintama pyyhkäisee keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomen yli ja näillä alueilla voi ukkostaa ja tulla rankkoja sadekuuroja. Itse myrskymatalan keskus on pohjoisen asia. Tuulet voimistuvat iltapäivän aikana ja pahin puhallus osuu näillä näkymin keskiviikkoiltaan. Maa-alueilla kovimmat tuulet ovat tämän hetken ennusteen mukaan Etelä-Lapissa ja Pohjanmaan rannikolta aina maan keskiosaan Jyväskylään asti. Paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisia, sanoo MTV uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Runsaita sateita ja jopa lunta

Myrsky tuo mukaan runsaita sateita.

– Vaasasta kohti pohjoista ja Etelä-Lappia olevalla alueella vettä voi tulla jopa lähes kuukauden sademäärä parissa päivässä, laajalti 40 millimetriä ja paikoin jopa lähes 50 millimetriä. Myrsky tuo mukanaan niin kylmää ilmaa, että Länsi- ja Pohjois-Lapissa voi sataa räntää ja märkää lunta, maa voi olla paikoin jopa hetken aikaa valkoisena torstaina aamulla, ennustaa Pekka Pouta.

Lämpötilat ovat keskiviikkona maan eteläosassa noin 15 asteessa, maan keskiosassa 10-15 asteessa ja Lapissa 5-10 asteessa. Torstaiksi lämpötilat putoavat tästäkin niin, että etelässä ja idässä ollaan noin kymmenessä asteessa, pohjoisessa ja isossa osassa läntistä Suomea vain noin viidessä asteessa.

Vielä perjantainakin matalapaineen keskus on Suomen lähettyvillä ja sadekuuroja tulee edelleen. Lämpötilat ovat noin kymmenessä asteessa koko maassa.

– Tästä ei ole suunta kuin ylöspäin eli hiljalleen poutaantuu ja lämpenee, mutta millä tahdilla, sitä ei vielä tiedä. Lauantaina ollaan ehkä 10-15 asteessa, sanoo Pekka Pouta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuiset myrskypäivät eivät ole jokavuotisia. Keskimäärin kesäkuussa myrskypäiviä on vain joka viides vuosi.

Katso paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.