Lapissa ovat ensi viikolla ajankohdan lumiennätykset vaarassa – etelään tulvii lämmintä ilmaa

Ensi viikolla on tarjolla niin lämpimiä syyssäitä kuin paksuja lumihankiakin sitä mukaa, missä päin Suomea viikkoa viettää. Huomenna etenkin idässä ja pohjoisessa kannattaa varautua jälleen liukkaaseen ajokeliin.

MTV Uutisten meteorologin Liisa Rintaniemen mukaan ensi viikosta on tulossa sään puolesta kahtiajakoinen.

– Keski- ja Pohjois-Lapissa tulee lunta perjantaihin asti joka päivä. Torstaihin mennessä uutta lunta voi sataa paikoin jopa 30–40 senttiä. Siellä on tällä hetkelläkin paikoin jopa 50 sentin hanki, eli aika muhkeat lokakuiset hanget ovat kaiken kaikkiaan tiedossa. 

Vastineeksi etelässä vallitsee ”lämmin löyhähdys”.

– Päivälämpötilat nousevat etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa helposti lähelle kymmentä astetta. Yölämpötilat ovat vuodenaikaan nähden korkeita.

Melkein joka päivä sataa

Ensi viikosta on tulossa varsin sateinen koko maahan. Ensimmäiset sateet ovat jo alkaneet Etelä- ja Keski-Suomessa, ja huomisen aikana voimakkaita sateita liikkuu koko Suomen yli itään.

Sateet tulevat maan etelä- ja länsiosassa koko viikon ajan vetenä, pohjoisessa ja paikoin idässäkin lumena.

– Itään ja pohjoiseen tulee jo yöllä lunta, eli huomenna aamulla ajokeli voi olla varsin luminen paitsi lapissa myös itäisimmässä Suomessa. Idässä sade muuttuu päivän mittaan vedeksi, lännessä ja lounaassa puolestaan poutaantuu.

Viikko jatkuu matalapainevoittoisena.

– Tiistaina hajanaisia sateita liikkuu Suomen yli, ja keskiviikkona tulee niiden perästä uusi sadealue. Torstai on näillä näkymin poutaisempi päivä koko maassa, mutta loppuviikollakin saapuu lännestä sadealueita päivittäin.

Rintaniemen mukaan sää ei ole kuitenkaan niin lohduttoman harmaa kuin voisi sadepäivien määristä kuvitella.

– Sateet ovat nopealiikkeisiä, ja välissä on poutaisiakin hetkiä. 

Viikonloppuna lämpenee Lapissakin

Viikonloppuna lämmintä ilmaa pääsee Rintaniemen mukaan tällä tietoa virtaamaan myös Lappiin.

– Viikolla pohjoisessa on pakkasta vielä 1–6 astetta, mutta viikonlopun aikana sielläkin voi sataa jo vettä.

Rintaniemi arvioi, että pohjoisimmassa Lapissa lumipeite voi olla jo pysyvä, mutta Keski- ja Etelä-Lappi lumi voi hyvinkin saada kyytiä.

– Ensi viikon jälkeinen viikko näyttää taas tosi lämpöiseltä, eli lumi voi sulaa.

Otsikkoa muokattu 24.10.2021 kello 21.45: Toisin kuin otsikossa aiemmin luki, Lappiin ei todennäköisesti saada metrin lumihankea alkavalla viikolla, vaikka lunta sataakin runsaasti. Sen sijaan ajankohdan lumiennätykset voivat mennä rikki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja