Mainos

Joko +15 astetta rikki viikonloppuna? ”Sateet ovat lähellä uhkana”

Suomeen yrittää tällä viikolla keväistä lämpöä etelästä, mutta myös sadealueita kulkee Suomen yli. Lapissa sateet ovat vielä räntää ja lunta.

Suomeen mahtuu tällä viikolla monenlaista säätä. Etelässä ollaan ajoittain keväisissä lukemissa, kun taas lumi- ja räntäsateet huonontavat ajokeliä pohjoisessa, paikoin idässäkin.

Viikonloppuna Suomeen yrittää lämmintä ilmaa, jopa +15 asteen lukemia, mutta sateet voivat vielä pilata lämmön. Ennusteet ovat vaihdelleet ja se kertoo niiden epävarmuudesta.

– Kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan sateet olisivat jäämässä Baltian puolelle. Viikonloppu olisi suuressa osassa maata sateeton ja etelässä voidaan tavoitella viittätoista astetta. Mutta sateet ovat kuitenkin lähellä uhkana ja pilvilauttaa voi ulottua eteläiseen Suomeen. Maan etelä- ja keskiosassa voi kuitenkin olla aika yleisesti yli kymmenen astetta, pohtii MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Etelä-Ruotsissa on tänään mitattu jo 20 astetta. Latvian länsirannikolla on ollut yli 19 astetta ja Puolan pohjoisosassa 24 astetta.

Vettä, räntää ja lunta ennen viikonloppua

Ennen viikonloppua useita sadealueita kulkee kuitenkin Suomen yli. Tänään tiistaina Lapin ylittää lumi- ja räntäsadealue ja siellä ajokeli on paikoin huono. Lännen valtaa iltapäivällä vesisadealue. Illan aikana sateet yleistyvät maan keskivaiheilla.

Keskiviikkoaamuna lunta sataa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Päivällä maan etelä- ja keskiosassa sataa monin paikoin vettä.

– Sadealue ei kuitenkaan ole yhtenäinen ja sen mukana tulee myös lämmintä ilmaa. Ainakin etelässä ja kaakossa voi mennä 12 astetta rikki. Sateessa lämpötila voi kuitenkin jäädä viiden asteen tienoille, sanoo Liisa Rintaniemi.

Vuoden tähän asti korkein lukema on 29. maaliskuuta Tampereella ja Kokemäellä mitattu 12,8 astetta.

Torstain vastaisen yön aikana sateet etenevät pohjoiseen ja muuttuvat Lapissa lumeksi. Pohjois- ja Keski-Lappiin voi sataa paikoin kymmenen senttimetriä lunta.

Torstai on etelässä aluksi poutainen, mutta seuraava sadealue on tulossa torstai-iltana. Tässä sateessa on pieni salamoinnin mahdollisuus. Perjantaiksi sää poutaantuu etelässä, pohjoisessa tulee vielä hajanaisia lumi- ja räntäsateita. Lauantaiksi poutaantuu myös pohjoisessa.

Keskimääräistä lämpimämpää säätä

Tämä ja ensi viikko ovat Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan keskimääräistä lämpimämpiä maan etelä- ja keskiosassa.

– Näyttäisi siltä, että meillä vallitsee etelänpuoleinen virtaus, joka on usein paljon lämpimämpi kuin lounaisvirtaus, sillä ilma tulee mantereen päältä. Itä-Euroopassa on tällä viikolla lämmintä ilmaa ja se pääsee siis mahdollisesti nousemaan myös meille, tulkitsee Liisa Rintaniemi ECMWF:n ennustetta.

Huhti-toukokuun vaihteeseen ECMWF:n ennusteessa on heikko signaali keskimääräistä lämpimämmästä säästä.

– Odotettavissa olisi silloin ajankohtaan nähden melko tavanomaista säätä, sanoo Liisa Rintaniemi.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.