Pekka Pouta aiheutti kohun ihmettelemällä sukupuolen ilmoittamista – tästä somessa näkyvissä merkinnöissä on kyse

Sosiaaliturvatunnukset ovat saamassa ison uudistuksen tulevaisuudessa – Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, mistä uudistuksessa on kyse ja miksi se tehdään 9:47
Katso myös video: Jatkossa henkilötunnuksesta tulee sukupuolineutraali.

Somemaailmassa on yleistynyt tapa merkitä sukupuoli käyttäjätunnuksen viereen esimerkiksi merkinnällä she/her. Näin on toiminut esimerkiksi Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris. Asiasta nousi kiivas keskustelu Twitterissä, kun suosikkimeteorologi Pekka Pouta nosti aiheen tapetille.

– Miksi profiileihin on ilmestynyt näitä she/her ja he/him juttuja? Eikö meidän pitänyt alkaa identifioitua ihmisiksi ja yksilöiksi? kysyy Pekka Pouta Twitterissä.

Twiittauksesta heräsi kiivas keskustelu

Poudan twiittaus keräsi pian lähes kolme sataa jakoa ja satoja kommentteja.

– Pronominit ovat ilmestyneet cissukupuolisten (eli ei-trans ihmisten, kuten sinä) profiileihin tuen osoituksena transihmisille. Transihmisten pronomineja ei aina kunnioiteta, koska transfobiaa on paljon maailmassa. Siksi on tärkeää, että cisihmiset kertovat myös pronomininsa, vastaa somevaikuttaja Mona Bling Poudan twiittaukseen.

– Meneekö tämä suuntautumisasiakin vähän hankalaksi, jos se (naisen sukupuolielin) sattuukin olemaan miehenä itseään pitävän varustuksena? Osaako sitä odottaa sellaiselta henkilöltä löytyvänkään, tai haluaako löytävän? Pitäisikö sen pronominin lisäksi varalta ilmoittaa varustuskin? Ihmettelee Pauli Holma.

– Kun on paljon puhuttu sukupuolineutraalisuudesta asioissa, sillä ei ole koskaan pyritty kieltämään sukupuolia. Ajatuksena on ollut poistaa tarpeeton sukupuoliin perustuva erottelu ja ihmisten pakottaminen stereotyyppisiin rooleihin vain sukupuolensa takia, vastaa Ari-Pekka Pulkkis.

Lopulta Pekka Pouta kiittää saamistaan vastauksista ja ohjeista.

– Kiitokset sivistämisestäni. Eli kyse on hankalasta, vieraskielisestä tavasta ilmoittaa hyväksyvänsä kaikki sukupuoli-identiteetit, Pouta kirjoittaa.

"Ilmiö ei ole uusi"

Seta ry:n puheenjohtajana toimiva lääketieteen opiskelija Sakris Kupila, kertoo ettei ilmiö ole uusi. 

– Tämä ei ole vain Twitterin asia, vaan näitä löytyy esimerkiksi Instagramista ja mistä tahansa, missä on profiileja, Kupila sanoo.

– Facebookissa sukupuolensa on voinut ilmoittaa jo viisitoista vuotta. Pekka Pouta on näkyvä ihminen ja siksi ihmiset varmaan tähän tarttuivat, Kupila jatkaa.

Suomenkielinen ei välttämättä ajattele asiaa

Suomen kieli on niin sanotusti sukupuolineutraali, eli meidän kielessämme ei ole erilaista hän-sanaa miehelle tai naiselle, eikä myöskään erilaista puhetyyliä miehelle ja naiselle, kuten esimerkiksi arabian kielessä on.

– Me emme vain Suomessa ainakaan suomenkielisten ihmisten puolelta ole kiinnittäneet asiaan huomiota, koska meidän kielessämme ei ole sukupuolitettua-hän pronominia.

– Monessa muussa kielessä kuitenkin on ja se, se miksi näitä sinne profiileihin laitetaan johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmiset tietävät, millä pronominilla viitata toiseen. Se ei ole aina selvää. Ihmisethän voivat olla palveluissa myös nimimerkillä. Ei kuvan perusteellakaan aina tiedä, mitä pronominia tulisi käyttää.

Pouta ihmettelee päivityksessään sitä, emmekö identifioituisi "ihmisiksi" sukupuolen sijaan.

– Se ajatus on vähän hakoteillä, että meidän pitäisi alkaa "identifioitua" ihmisiksi. Tämä on sellainen, joka on helposti ymmärretty väärin. Kun haetaan sukupuolineutraaliutta ja sukupuolia ei saisi silloin olla, ei ole ikinä ollut mikään juttu. Emme me sellaista maailmaa kohti olla menossa, Kupila sanoo.

– Sukupuoli on joillekin ihmisille tärkeämpi kuin toisille. Osalle se on iso osa identiteettiä, osalle ei. Emme voi muille alkaa kertoa, mikä heille on tärkeää tai mitä sukupuolta he ovat. Mielestäni tämä ominaisuus somemaailmassa pikemminkin rakentaa moninaisuutta yhteiskuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat