Mainos

Pekka Haavisto pohti pitkään presidenttiehdokkuutta: "Vaaleissa puhutaan siitä, millaisessa Euroopassa jatkossa elämme"

2:00

Kansanedustaja Pekka Haavisto kertoi Ylen Ykkösaamussa olevansa käytettävissä vihreiden presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 vaaleissa. Hänen päätökseensä on vaikuttanut nykyinen maailmantilanne. Haavisto toivoisi presidentinvaaleihin arvokeskustelua muun muassa Suomen tulevaisuudesta ja turvallisuudesta.

– Meillä tulee muun muassa isoja puolustushankintoja, ja on tärkeää, että näistä käydään vaaleissa hyvä kansalaiskeskustelu, hän sanoo Ylellä.

Haavisto toivoo, että nyt arvioidaan sata vuotta eteenpäin, minkälaista Suomea halutaan rakentaa.

Virallisesti Haaviston valinnasta presidenttiehdokkaaksi päättää vihreiden valtuuskunta huomenna kokouksessaan Lohjalla. Muita ehdokkaita ei ole ollut esillä, joten ehdokkuus on käytännössä selvä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli pyytänyt Haavistoa tavoittelemaan ehdokkuutta. Virallinen hakuaika ehdokkaaksi päättyi torstaina.

Haavisto kertoo STT:lle harkinneena ehdolle asettumista viime hetkiin asti, sillä hän joutui miettimään, miten aika riittää kaikkeen.

– Presidentinvaalit on paljon energiaa ja aikaa vievä hanke, ja itsellä on ollut jonkin verran näitä kansainvälisiä tehtäviä, hän perusteli puhelimessa.

0:34

Katsomo-video ei ole saatavilla

Tammikuun aikana nähty Yhdysvaltain suunnanmuutos ja tämän vuoden aikana käytävät eurooppalaiset vaalit ja brexit-keskustelu saivat hänet kuitenkin kallistumaan ehdolle lähtemisen puolelle.

– Suomen vaalit ovat sillä tavalla tärkeät, että näissä tullaan puhumaan Suomen tulevaisuuden lisäksi siitä, millaisessa Euroopassa me jatkossa elämme, hän sanoo.

Haavisto sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa yli miljoona ääntä. Hän eteni vaalien toiselle kierrokselle kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön kanssa ja sai toisella kierroksella 37,41 prosenttia äänistä.

Eilen vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kertoi olevansa käytettävissä puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Tähän mennessä vuoden 2018 presidentinvaaleihin ehdokkaan on valinnut vain keskusta. Puoluekokous valitsi Matti Vanhasen keskustan ehdokkaaksi viime kesänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.